Nieuws

Jupiter duikt achter de zon en komt terug met band minder

Geplaatst op 15-05-2010 om 11u54 door Bert Carrein - 7832 keer gelezen
Nieuws

Jupiter gedraagt zich een beetje op een bizarre manier de laatste tijd. De planeet ontdeed zich, verscholen achter de zon, blijkbaar van haar zuid-equatoriale band.

Jupiter wordt gekenmerkt door twee duidelijk zichtbare ringen (foto rechts). Maar zelfs met een relatief kleine telescoop zagen waarnemers dat de zuidelijke band verdwenen is (foto links).

Sinds juni vorig jaar begon de zuidelijke ring uit te doven, om vandaag helemaal te verdwijnen. Nu is het nog enkel de noord-equatoriale band die opvalt. Het was geweten dat de ring zou verdwijnen, maar Jupiter speelde eerst nog drie maanden verstoppertje achter de zon. Daarom kunnen waarnemers pas nu zien in welke mate de band weg is. En dat is behoorlijk wég, zo blijkt op de website van notoir Jupiterkenner, de Australiër Anthony Wesley, die ook al de gevolgen van een 'botsing' met Jupiter vorig jaar ontdekte. Amateur Wesley bestudeert de planeten vanuit zijn tuin in Murrumbateman.

Volgens Wesley is de meest waarschijnlijke verklaring voor het verdwijnen van de band de link met stormactiviteiten die de verandering voorafgingen. Het blijft hoe dan ook spannend voor astronomen, ook al is het geen nieuws dat Jupiter elke tien à vijftien jaar een band verliest of weer tevoorschijn tovert. "De vraag is nu wanneer die zuidelijke band in de komende vijftien jaar weer te zien zal zijn", zegt Wesley. "Wees maar zeker dat iedereen op de loer ligt!"

Wesley geeft ook nog mee dat Jupiter op 24 september het dichtst bij de Aarde zal staan.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jupiter krijgt een nieuwe rode vlek
Lees ook: Prachtfoto van Io
Lees ook: De twee grootste stormen
Lees ook: Jupiter krijgt derde rode vlek
Lees ook: Jupiter heeft een enorme ring
Lees ook: Robot getest om van oceanen van Europa te scannen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.