Nieuws

Atlantis aan ruimtestation ISS gekoppeld

Geplaatst op 16-05-2010 om 17u29 door Bert Carrein - 1626 keer gelezen
Nieuws

Het ruimteveer Atlantis, dat vrijdag op Cape Canaveral in Florida werd gelanceerd, is vandaag tijdens zijn in principe laatste missie probleemloos aan het Internationaal Ruimtestation gekoppeld, zo was op NASA TV te volgen.

De Atlantis, waarmee Dirk Frimout in 1992 zijn historische ruimtevlucht maakte, klonk zich om 16.28 uur Belgische tijd vast aan de Harmony-module van het ISS. Beide ruimteschepen vlogen toen aan zowat 28.000 kilometer per uur boven het zuiden van de Stille Oceaan.

Tijdens deze in principe derde laatste shuttlemissie wordt de bijna 9 ton wegende Russische koppelings- en labmodule MRM-1 (ook Rassvet) aan de spacemeccano gehecht. De Atlantis heeft ook reserve-onderdelen, voorraden en uitrusting mee voor het ISS.

Er zijn drie ruimtewandelingen ter onderhoud en assemblage van het ISS gepland tijdens deze twaalfdaagse missie, de eerste al morgen/maandag. Er komt geen bemanningsruil.
Gezagvoerder is Ken Ham, piloot is Tony Antonelli.

De ruimtewandelaars van dienst zijn Steve Bowen, Garret Reisman en Michael Good. Het zesde en laatste bemanningslid is Piers Sellers.
De landing op Cape Canaveral is gepland op 26 mei.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Russische cargo losgemaakt van ISS
Lees ook: Frank De Winne gaat voor 6 maand naar het ISS
Lees ook: Succesvolle derde ruimtewandeling
Lees ook: Astronauten in ISS toasten met gerecycleerde urine
Lees ook: Tweede ruimtewandeling wordt gestart
Lees ook: Eerste Japans experiment in ruimtelab Kibo

Bekijk alle berichten uit deze categorie.