Nieuws

Vier decennia oude mysteries op Mars opgelost

Geplaatst op 27-05-2010 om 20u59 door Bert Carrein - 2852 keer gelezen
Nieuws

Data van de Amerikaanse sonde Mars Reconaissance Orbiter hebben geholpen een paar mysteries rond Mars en klimaatverandering op de Rode Planeet uit te klaren, zo heeft de NASA in het wetenschappelijke vakblad Nature bekendgemaakt.

Met behulp van het Sharad-instrument bewezen wetenschappers het ontstaan van spiraalvormige troggen en een kloof op de noordelijke ijskap van Mars. De spiralen worden gevormd door winden met een groot soortelijk gewicht die afgebogen worden door de zogenaamd 'corioliskracht'.

Sedert 1972 wordt gediscussieerd over het ontstaan van de "Chasma Boreale", een kloof op de noordelijke ijskap van Mars die even lang is als de Grand Canyon, maar veel breder en dieper. Ook spiraalvormige kloven op de ijskap zorgden de afgelopen jaren voor veel discussie.

Katabische winden, die ontstaan door koude lucht met een groot soortelijk gewicht, razen van de polen over de ijskap. Terwijl de winden naar beneden waaien, worden ze afgekeerd door de corioliskracht die ontstaat door de rotatie van de planeet in de ruimte, "aldus Jack Holt en Isaac Smith van de universiteit van Texas. Diezelfde corioliskracht zorgt in het noordelijk halfrond op Aarde voor een afbuiging van de winden naar rechts. "Door de krachten die op die winden inwerken, worden spiraalvormige troggen gevormd".

De huidige theorie rechtvaardigt een hypothese van Alan Howard uit 1982, gebaseerd op lageresolutie beelden van de Viking-missie naar Mars.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vloeibaar (zout) water op Mars?
Lees ook: Curiosity met succes op Mars geland!
Lees ook: Volg de landing van Marsjeep Curiosity op de voet
Lees ook: Opportunity vindt meteoriet op marsoppervlak
Lees ook: Het uitzicht richting Husband Heuvel op Mars
Lees ook: ESA slankt Europese Exomars-missie af

Bekijk alle berichten uit deze categorie.