Nieuws

Marsjeep Opportunity breekt duurrecord

Geplaatst op 28-05-2010 om 11u09 door Bert Carrein - 2060 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse Marsjeep Opportunity snoept vandaag het duurrecord van een robot op Mars af van de historische Viking 1 lander, zo heeft de NASA meegedeeld. Dat record was 6 jaar 116 dagen.

De Opportunity is net als zijn broertje Spirit ontworpen om slechts 90 dagen op het Marsoppervlak te werken. De Spirit landde weliswaar drie weken eerder, maar vertoeft nu in een een winterslaap. Indien de robot daaruit ontwaakt en weer communiceert met de Aarde, gaat het duurrecord alsnog naar de Spirit. Hoewel die winterslaap was voorzien, hebben mobiliteitsproblemen ervoor gezorgd dat de jeep niet optimaal naar de Zon kon worden gericht.

Gezien er wellicht in de komende maanden geen stofproblemen voor de zeswielige Marsverkenners te verwachten zijn, zullen de zonnepanelen geleidelijk meer elektriciteit opwekken. De NASA hoopt dat die voldoende zal zijn om de Spirit te laten ontwaken, wat al op 12 mei had moeten gebeuren.

Wetenschappers hopen dat de Opportunity nog naar de 13 km verder gelegen krater Endeavour zal kunnen rijden. Van bovenaf zijn daar kleimineralen gevonden, die om nader onderzoek van op de grond schreeuwen, aldus de NASA.

Gelanceerd in 1975 bestond het Vikingproject uit twee "orbiters" die allebei ook een lander uitzetten. De Viking 1 landde op 20 juli 1976 en werkte tot 13 november 1982, meer dan 2 jaar langer dan zijn tweelingbroer en de twee "orbiters".

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spirit en Opportunity nog steeds in actie
Lees ook: NASA geeft Marsjeep Spirit op
Lees ook: Marsrover Spirit bedreigd door stofstorm
Lees ook: Spirit en Opportunity al vijf jaar op Mars
Lees ook: Spirit heeft de stofstorm overleeft
Lees ook: Mysterie: Marsjeep herstart computer op eigen kracht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.