Nieuws

De Winne wil meer internationale samenwerking in ruimtevaart

Geplaatst op 28-05-2010 om 11u09 door Bert Carrein - 1724 keer gelezen
Nieuws

Astronaut Frank De Winne (49) pleit voor meer internationale samenwerking in de ruimtevaart. Landen als China, India en Brazilië zouden moeten betrokken worden bij de ontwikkeling van een globaal ruimtevaartprogramma.

Dat heeft De Winne vandaag in het Chinese Peking gezegd tijdens een bezoek dat hij samen met Vlaams minister-president Kris Peeters bracht aan het keizerlijke Oude Observatorium. Daar heeft de Vlaamse pater Ferdinand Verbiest in de 17de eeuw nog meegeholpen aan de ontwikkeling van astronomische instrumenten.

De Winne is onder meer in China voor de ondersteuning van de Vlaamse milieuweek op de Wereldtentoonstelling in Sjanghai. Er werd de voorbije dagen gefluisterd dat De Winne van plan is om Chinees te leren. Heeft De Winne misschien plannen in de Chinese ruimtevaart? "Ik ben geen Chinees aan het leren", lacht De Winne. "Maar ik denk wel dat het noodzakelijk is dat zoveel mogelijk mensen Chinees leren", luidt het. Toch wil hij een nieuwe ruimtemissie niet helemaal uitsluiten. "Als de Chinezen mij vragen, zeg ik geen neen. Ook als anderen mij vragen, zeg ik geen neen. Maar dat is voorlopig niet aan de orde."

De Winne pleit vooral voor meer internationale samenwerking op het vlak van ruimtevaart. Zo zouden de vijf partners van het Internationaal Ruimtestation ISS (Verenigde Staten, Rusland, Europa, Canada en Japan) andere landen als India, Brazilië en China moeten betrekken bij de ontwikkeling van een soort globaal ruimtevaartprogramma. Die internationale samenwerking zou ook op de agenda staan van een internationale ruimtevaartconferentie in oktober.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA lanceert OSTM/Jason-2
Lees ook: Shuttle Endeavour gelanceerd
Lees ook: Eerste Indiase Maansonde met succes gelanceerd
Lees ook: Lancering Goce-satelliet ten vroegste in februari
Lees ook: Rusland wil naar de Maan
Lees ook: Mensen uit de ruimte veranderen drastisch

Bekijk alle berichten uit deze categorie.