Nieuws

Ook planetoïden worden rood van de zon

Geplaatst op 11-05-2009 om 10u54 door Bert Carrein - 2124 keer gelezen
Nieuws

Wie te lang in de zon zit, verbrandt en wordt rood. Iets dergelijks gebeurt ook bij planetoïden, de rotsblokken van uiteenlopende afmetingen die vooral tussen de banen van Mars en Jupiter rond de zon cirkelen.

Opmerkelijk is dat dit verkleuringsproces bij hen (kosmisch gezien) heel snel gebeurt, zo is nu aangetoond door onderzoekers van onder andere het ESTEC in Noordwijk. Hun analyse wordt vandaag gepubliceerd in Nature. Het oppervlak van jonge planetoïden verandert al binnen een miljoen jaar van kleur.

Dat is een belangrijke ontdekking omdat daardoor hun relatief oude uiterlijk niet meer representatief is voor hun inwendige kenmerken en ze in een ander type planetoïde lijken te veranderen. Pierre Vernazza en zijn collega’s bestudeerden de verwe-ring op planetoïden door een aantal families van verschillende leeftijden met elkaar te vergelijken.

Elk van die families bestaat uit de brokstukken van één grotere planetoïde die in het verleden als gevolg van een botsing uiteen is gevallen. De ouderdom van zo’n familie kan worden afgeleid uit bepaalde overeenkomsten in de huidige banen van zijn leden, terwijl het spectrum van deze leden informatie geeft over de kleur en andere kenmerken van het oppervlak.

Uit dit onderzoek blijkt dat zelfs de jongste planetoïdenfamilies, slechts een half miljoen jaar oud, al een verweerd en roder geworden oppervlak hebben. Deze verwering is vooral het gevolg van de bestraling door geladen deeltjes – met name ionen – van de zon. Verder ontdekten de astronomen dat het verweringsproces na zo’n miljoen jaar in een veel trager tempo doorgaat.

Dit zou erop wijzen dat de verwering dan door andere, tragere processen wordt gedomineerd, zoals door inslagen van micrometeorieten. Ook de mineralogische samenstelling van de planetoïde speelt een rol: silicaatrijke oppervlakken verweren het snelst.

Opmerkelijk is dat een vrij groot deel van de kleinere planetoïden die in de buurt van de aarde komen een jong – nog niet rood – oppervlak lijken te hebben. Toch zijn deze objecten al vele miljoenen jaren oud en zouden ze volgens bovenstaande bevindingen dus roder moeten zijn. De astronomen denken dat deze planetoïden hun jonge uiterlijk behouden doordat ze tijdens een scheervlucht langs de aarde of een andere planeet als gevolg van getijdenwerking worden ‘opgeschud’. Daardoor komt weer vers bodemmateriaal naar het oppervlak.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (G. Beekman)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Rosetta triomfeert
Lees ook: Pallas is intacte protoplaneet uit ontstaanperiode zonnestelsel
Lees ook: Europa onderzoekt boormissie op planetoïde
Lees ook: Touw kan botsing met asteroïden voorkomen
Lees ook: Drievoudige planetoïde ontdekt
Lees ook: Voor het eerst waterijs op asteroïde gevonden

Bekijk alle berichten uit deze categorie.