Nieuws

Zes nieuwe exoplaneten ontdekt door COROT

Geplaatst op 14-06-2010 om 18u55 door Stefan De Decker - 2474 keer gelezen
Nieuws

Elke nieuwe exoplaneet die ontdekt wordt, is een nieuw stuk van de puzzel over het ontstaan ervan.

Corot-8b is de kleinste van de nieuw ontdekte planeten. Met een massa van ongeveer 70% van Saturnus is het de op één na kleinste exoplaneet ontdekt door Corot. Deze titel blijft vooralsnog voor Corot-7b, de eerste superaarde. De interne structuur van Corot-8b zou gelijkaardig zijn aan die van Uranus en Neptunus.

Corot-10b is een gasreus met een excentrieke baan die haar tot heel dicht bij haar ster brengt. Wanneer Corot-10b dicht bij haar ster staat ontvangt ze tot 10 keer meer straling en stijgt de temperatuur van 250 tot 600 °C. de duurtijd van haar baan is 13 dagen. Het is één van de weinige exoplaneten die met de transitmethode ontdekt zijn in zo’n baan.

Corot-11b haar moederster draait erg snel om haar as: om de 40 uur. Ter vergelijking: onze zon doet er 26 dagen over. Het is erg moeilijk om planeten te ontdekken rond snel roterende sterren.

Corot-12b is een opgeblazen Jupiter. Deze planeet draait in een korte baan rond haar ster en ontvangt dus veel straling.

Corot-13b is kleiner als Jupiter en heeft 2 keer zoveel dichtheid. Dit doet vermoeden dat er een grote rotsachtige kern is.

Corot-14b is ongeveer even groot als Jupiter maar is wel 7.5 keer zo zwaar. De combinatie van zo’n hoge dichtheid en nabijheid tot de ster is tot nu toe bij slechts één andere exoplaneet opgemeten.

Corot-15b is 60 keer de massa van Jupiter. De dichtheid is 40 keer die van Jupiter. Corot 15b is dus een bruine dwerg. Te zwaar om een planeet te zijn en te licht voor een ster. Het aantal met de transitmethode ontdekte bruine dwergen ligt veel lager dan het aantal ontdekte exoplaneten met dezelfde methode. Dit is dus een knappe ontdekking.

Corot ontdekt planten met de transitmethode. Wanneer een planeet voor de ster langs beweegt blokkeert ze een klein beetje van het licht dat de ster uitzendt. Het grote voordeel t.o.v. andere methoden is dat met de transitmethode zowel de grootte als het gewicht van de planeet kan worden gemeten. Dankzij deze 2 waarden kan ook de dichtheid van de planeet berekend worden. De dichtheid op haar beurt vertelt ons iets over de samenstelling van de planeet. In de laatste 15 jaar zijn er meer dan 450 exoplaneten ontdekt, daarvan slechts 82 met de transit methode. Corot heeft er nu reeds 15 ontdekt in haar eerste 3 jaar.

Bron: ESA

Gerelateerde berichten

Lees ook: Planetenvorming waargenomen
Lees ook: Kleine exoplaneet blijkt nog kleiner dan eerst gedacht
Lees ook: Nieuwe aanwijzing voor water op superaarde
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: Methaan gevonden op exoplaneet
Lees ook: Extreem lichte exoplaneet ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.