Nieuws

Er zit muziek in de Zon

Geplaatst op 20-06-2010 om 14u35 door Bert Carrein - 2115 keer gelezen
Nieuws

Dat de zon ons niet alleen warm houdt (soms toch), maar ook als inspiratiebron dient voor letterlijk honderden liedjes weten we allemaal. Maar nu onthult de Sunday Telegraph dat die ster in het midden van ons zonnestelsel zelf muziek maakt, al valt te betwijfelen of dat een hit zal opleveren.

Astronomen van de universiteit van Sheffield zijn er namelijk in geslaagd om voor de eerste keer de bevreemdende harmonieën op te nemen die worden geproduceerd door het magnetisch veld dat de zon omringt. De vorsers ontdekten dat de coronale lussen, reusachtige magnetische lussen die tot 90.000 kilometer lang kunnen zijn, vibreren zoals de snaren van een muziekinstrument. Door satellietbeelden van die lussen te maken, slaagden ze erin het geluid te "herscheppen" waarbij die zichtare vibraties werden omgezet in geluiden en het volume werd versterkt zodat het hoorbaar wordt voor het menselijk oor.

Volgens professor Robertus von Fay-Siebenbürgen, het hoofd van de onderzoeksgroep voor zonnefysica, "was het merkwaardig mooi en opwindend om voor de eerste keer de geluiden te horen van zo'n grote en krachtige bron". "Het is inderdaad een soort muziek, omdat het harmonieën bevat. Dit geeft ons een nieuw inzicht in de natuurlijke processen die zich afspelen in de buitenste lagen rond de zon, waar temperaturen heersen van miljoenen graden."

Minder goed nieuws over de zon komt intussen van de ruimtevaartorganisatie NASA, die waarschuwt dat er grote activiteit heerst op die ster, wat kan leiden tot een gevaarlijke "ruimtestorm".

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het butterfly-effect
Lees ook: De verhittende coronalussen van de zon
Lees ook: STEREO maakt eerste 3D-foto van de Zon
Lees ook: Zon reeds 9 dagen zonder vlekken
Lees ook: Sigmoïden op de zon verklaard?
Lees ook: Wat is er mis met de Zon?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.