Nieuws

Opportunity gaat de Victoria krater in op Mars

Geplaatst op 29-06-2007 om 11u03 door Bert Carrein - 1488 keer gelezen
Nieuws

Het is nu definitief gepland dat het marswagentje Opportunity de Victoria Krater zal ingaan. Opportunity moet via een met rotsen bezaaide helling afdalen in de massieve krater. Deze zet van de NASA is echter een groot risico voor het wagentje die nu al veel langer meegaat dan gepland, maar de NASA en het wetenschappelijk team van de Mars Rover verwachten dat dit wel eens waardevolle informatie voor de wetenschap zou kunnen bieden.

Opportunity is nu al een tijdje bezig met het onderzoeken van de omgeving rondom deze krater. Het team heeft de afdaling zorgvuldig gepland om uiteindelijk een uitgang te vinden, maar Opportunity zou misschien de steile helling niet meer op kunnen en gevangen zitten in de Victoria Krater of enkele mogelijkheden verliezen. Voorheen dacht men dat het marswagentje het zo'n 90 dagen zou uithouden op Mars, maar nu zitten Opportunity en Spirit allang over die 90 dagen: ze zijn nu beide al 3,5 jaar operationeel.

Het doel van de afdaling is om de samenstelling en de texturen van blootgestelde materialen te onderzoeken om zo meer te weten te komen over misschien wel een nat verleden op Mars. Aangezien het marswagentje verder onderaan de helling reist, zal het vooral oudere rotsen in de blootgestelde muren van de krater kunnen onderzoeken.

"We nemen de onzekerheid dat Opportunity terug weg kan uit de krater zeer serieus, maar de potentiële waarde van het onderzoek in de krater is veel groter," zei Alan Stern, medebeheerder van de NASA, Science Mission Directorate, NASA Headquarters, Washington. "Het is het waard om dit berekende risico te nemen, vooral omdat deze missie al lang het voorheen vooropgestelde doel heeft bereikt."

Bron: http://www.physorg.com/news102257505.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Marsrover Spirit bedreigd door stofstorm
Lees ook: Blijkbaar gaan de marsrovers toch gewoon door
Lees ook: Raakt marsrover Spirit eindelijk los?
Lees ook: Spirit en Opportunity onderzoeken atmosfeer van Mars
Lees ook: Spirit en Opportunity al vijf jaar op Mars
Lees ook: Spirit stuit op vulkanisme op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.