Nieuws

Rosetta’s blind date met Lutetia

Geplaatst op 22-06-2010 om 22u05 door - 1946 keer gelezen
Nieuws

Voor ESA’s kometenjager Rosetta zijn het spannende dagen. Op 10 juli zal Rosetta namelijk een blind date hebben met de asteroïde Lutetia. Op die manier hoopt men te weten te komen hoe Lutetia er van dichtbij uitziet.

Toeval of niet, zoals de meeste blind dates zal Rosetta de asteroïde ontmoeten tijdens een weekend, en dit op een afstand van 3200 kilometer. Eind Mei was Rosetta al begonnen met Lutetia te observeren, waardoor men vanop Aarde de koerscorrecties kon bepalen die nodig zijn om de ideale afstand tussen Rosetta en Lutetia te bepalen.

De nabije passage zal ook toelaten dat er gedurende twee uur opnamen genomen kunnen worden. Rosetta zal deze beelden onmiddellijk naar de Aarde doorzenden, en men hoopt de beelden nog dezelfde dag vrij te kunnen geven.

In 2008 vloog Rosetta al een keer langs asteroïde Steins, maar ook andere ruimtemissies leverde een handvol asteroïden op. Men kwam hierbij tot de vaststelling dat elke asteroïde uniek is, en verwacht wordt dat Lutetia deze trend zal bevestigen.

Hoewel men vanop Aarde nog recent opnamen maakte die al een idee geven van de gemiddelde vorm van Lutetia, weet men dus nog steeds niet met zekerheid hoe Lutetia er in detail zal uitzien. Zwevend in een baan tussen Mars en Jupiter werd aanvankelijk gedacht dat Lutetia een diameter heeft van 95 kilometer en licht elliptisch is. Recente schattingen tonen echter aan dat Lutetia mogelijks een diameter van 134 kilometer heeft en meer langgerekt is. Enkel Rosetta zal dus zekerheid kunnen geven over de juiste grootte en de vorm, maar ook over de samenstelling van de asteroïde zal Rosetta iets kunnen zeggen, waar nog een ander mysterie schuilt.

Lutetia is vrij groot voor een asteroïde. Onderzoekers geloven daarnaast dat Lutetia een primitieve asteroïde is die vermoedelijk miljarden jaren oud is. De meeste metingen lijken dit te bevestigen, waardoor de asteroïde tot een type C asteroïde zou behoren. Lutetia bevat namelijk primitieve verbindingen van koolstof.

Maar sommige metingen suggereren ook dat Lutetia een type M asteroïde is, wat zou kunnen betekenen dat Lutetia ook metalen bevat. In dat geval kan men van een echte winnaar spreken, want tot hiertoe nam men altijd aan dat dergelijke asteroïden slechts fragmenten zijn van grotere, verpulverde asteroïden. Indien Lutetia echter van metaal is of fragmenten van metaal bevat, dient de traditionele indeling van asteroïden volledig herbekeken te worden. Asteroïden van de klasse C horen namelijk geen metalen te bevatten.

Gedurende de 36 uur dat Rosetta het dichtst langs Lutetia passeert zal Rosetta bijna constant in verbinding staan met de Aarde. Op sommige momenten zal de verbinding door de rotatie van de Aarde echter onderbroken worden, omdat men af en toe van kanaal moet wisselen. Het zou daardoor wel eens heel spannend kunnen worden, want een goed contact met Rosetta is van cruciaal belang. Doordat er nog steeds wat onduidelijkheid heerst omtrent de exacte positie en vorm van Lutetia, zullen Rosetta’s instrumenten perfect afgesteld moeten worden, wat zeer preciese berekeningen vraagt. Ondanks al dat precisiewerk is men er echter van overtuigd dat men voldoende voorbereidingen heeft gemaakt om indien nodig nog de plannen te kunnen wijzigen. Lutetia zal dus binnen afzienbare tijd haar geheimen prijsgeven.

Bron: www.esa.int.

Gerelateerde berichten

Lees ook: Asteroïde scheert in september de aarde voorbij
Lees ook: Mysterieus 'uitsteeksel' van sterrenstelsel verklaard
Lees ook: Voor het eerst waterijs op asteroïde gevonden
Lees ook: Dawn aangekomen in planetoïdengordel
Lees ook: Japan wacht nakende terugkeer van asteroïdensonde nagelbijtend af
Lees ook: Hubble-telescoop spot bizar X-vormig object

Bekijk alle berichten uit deze categorie.