Nieuws

Krachtige straalstroom uit zwart gat blijkt heldere röntgenbron

Geplaatst op 25-08-2010 om 20u35 door Bert Carrein - 3972 keer gelezen
Nieuws

Astronomen van de Universiteit van Amsterdam hebben ontdekt dat de röntgenstraling die het zwarte gat in de dubbelster XTE J1550-564 uitzendt, soms wordt gedomineerd door de jet (de snelle straalvormige gasstroom die uit het zwarte gat komt) en niet door de accretieschijf.

Dit opmerkelijke resultaat komt niet overeen met het heersende idee dat de röntgenstraling uit de schijf van materie komt waarmee het zwarte gat in dit dubbelstersysteem zich voedt. Bijzonder aan het onderzoek is dat de astronomen hun conclusie trekken op basis van waarnemingen, en niet van modellen. Ze bestudeerden XTE J1550-564 op röntgen-, optische en infraroodgolflengten en slaagden erin de emissie van de jet te scheiden van die van de accretieschijf.

XTE J1550-564 is een dubbelstersysteem, waarvan het zwarte gat van tien zonsmassa's één component is. De andere is een gewone ster, waarvandaan voortdurend gas naar het zwarte gat toe stroomt . De twee draaien in een zeer nauwe baan om elkaar heen. Het materiaal dat de ster aan het zwarte gat verliest, verzamelt zich in een zeer snel roterende accretieschijf.

Sinds de ontdekking van dit soort röntgendubbelsterren, is er onder astronomen veel discussie geweest over de oorsprong van de röntgenstraling. Gebleken is nu dat de 'harde' röntgenstraling wordt gedomineerd door de jet, variërend van 10 tot 100%, en niet door de accretieschijf.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Artistieke impressie van het duo.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: GRB 060218: Een mysterieuze kortdurende nagloed
Lees ook: Enorme kosmische uitbarsting doet Swift satelliet tiltslaan
Lees ook: Magnetische velden spelen belangrijke rol bij gammaflitsen
Lees ook: Een kosmische tornado: HH 49/50
Lees ook: Mysterieuze lichtflits achtervolgd astronomen
Lees ook: Lange lichtflits kwam van megaster op zeven miljard lichtjaar

Bekijk alle berichten uit deze categorie.