Nieuws

Saturnussikkel

Geplaatst op 14-07-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 2281 keer gelezen
Nieuws

Saturnus vertoont nooit schijngestalten — vanaf de Aarde gezien althans. Maar vanaf een grotere afstand van de Zon gezien kan de majestueuze reuzenplaneet verschijnen als een smalle sikkel. Deze afbeelding van een Saturnussikkel in natuurlijke kleuren werd afgelopen mei gemaakt door de Cassini ruimtesonde.

De opname toont de van de Zon afgekeerde, onverlichte kant van Saturnus' majestueuze ringen — eveneens een uitzicht dat nooit vanaf de Aarde waar te nemen is. Afgebeeld zijn vele van Saturnus' fotogenieke wonderen, zoals de subtiele kleuren van de wolkenbanden, de complexe schaduwen van de ringen die op de planeet vallen, de schaduw die de planeet op de ringen werpt, de manen Mimas (op 2 uur volgens de wijzers van de klok), Janus (op 4 uur), en Pandora (op 8 uur).

Naarmate Saturnus de equinox van 2009 nadert, werden de ringschaduwen kleiner en bewogen deze richting de evenaar. Tijdens equinox werden de ringen, gezien vanaf de Aarde, nagenoeg onzichtbaar en projecteren slechts een extreem dunne schaduwlijn op de planeet.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnussikkel gefotografeert door Cassini
Lees ook: Vreemde, pulserende poollichten op Saturnus
Lees ook: Waterdamp op saturnusmanen
Lees ook: Nieuwe, buitengewoon grote ring bij Saturnus ontdekt
Lees ook: Onzichtbare ringen van Saturnus
Lees ook: Cassini's blik op Saturnus' maan Rhea

Bekijk alle berichten uit deze categorie.