Nieuws

Tunguska-krater misschien gevonden

Geplaatst op 29-06-2007 om 11u49 door Bert Carrein - 2616 keer gelezen
Nieuws

Op 30 juni 1908 werd door een impact 2000 vierkante kilometer bos in de buurt van de Tunguska-rivier in Siberië met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig betreft hier een onbewoond gebied, enkele kuddes rendieren niet te na gesproken. De hoeveelheid energie vrijgekomen bij deze gebeurtenis kan immers vergeleken worden met die van 1000 Hiroshima-atoombommen. Er werd zoveel stof de lucht ingeblazen dat zelfs in Europa de zomernachten ongewoon licht waren dat jaar.

Algemeen wordt aangenomen dat het hier gaat om de impact van een (fragment van een) komeet of planetoïde met een vrij losse structuur, ontploft en volledig verdampt op 5-10 km hoogte in de atmosfeer. De schokgolf hiervan is verantwoordelijk voor de aangerichte vernielingen. Deze conclusie was ingegeven doordat nooit een krater met deze impactgebeurtenis kon worden geassocieerd. Een team wetenschappers van de Universiteit van Bologna in Italië meent nu dat het Cheko-meer ongeveer 8 km ten noord-noordwesten van het epicentrum van de impact. Andere geofysici staan echter sceptisch ten opzichte van de conclusies van hun Italiaanse collega's.

Volgens de wetenschappers van de Universiteit van Bologna vertoont het Cheko-meer enkele eigenschappen die zouden kunnen wijzen op een oorsprong als impactkrater. Op de bodem van het meer bevindt zich een structuur die zou kunnen bestaan uit impactfragmenten, maar die ook opgestapeld sediment zou kunnen zijn. Ook enkele andere eigenschappen van dit meer wijzen op een recent ontstaan. Andere wetenschappers manen echter aan tot voorzichtigheid. Impactkraters zijn meestal rond, tenzij het object onder een hoek van minder dan 10 graden inslaat, maar dit meer is elliptisch van vorm. Een kraterrand ontbreekt, en er lijken bomen rond het meer te staan die ouder zijn dan de impact zelf. Het team van de Universiteit van Bologna hoopt in de zomer van 2008 ter plaatse proefboringen te kunnen doen die uitsluitsel zouden kunnen geven over de aard van de vastgestelde anomalieën.

Een meer algemeen probleem met betrekking tot de Tunguska-gebeurtenis is dat de eerste expeditie naar de plek van de inslag pas in 1927 heeft plaatsgevonden, ten gevolge van de instabiele geopolitieke situatie (Russische revolutie, Eerste Wereldoorlog) in combinatie met de moeilijke bereikbaarheid ervan. Hierdoor is veel informatie over deze gebeurtenis onherroepelijk verloren gegaan.

Bron: Urania

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dean komt als eerste orkaan van het jaar aan land
Lees ook: Astro-archeologie
Lees ook: Ballonexperiment gaat stralingsgordels aarde onderzoeken
Lees ook: Een supersonische knal betrapt
Lees ook: Magnetische declinatie dit jaar nul in Belgie
Lees ook: Begin van de herst

Bekijk alle berichten uit deze categorie.