Nieuws

Betere inzichten in inwendige Saturnusmaan Titan

Geplaatst op 03-08-2010 om 11u01 door Bert Carrein - 1979 keer gelezen
Nieuws

Door tijdens dichte naderingen van Titan heel nauwkeurig de bewegingen van de ruimtesonde Cassini te volgen. hebben wetenschappers meer inzicht gekregen in het inwendige van de grote Saturnusmaan. De subtiele zwaartekrachtsvariaties die de sonde ondervond wijzen erop dat het inwendige van Titan te koud is geweest om afzonderlijke lagen van ijs en gesteente te vormen.

Dat de ruim 5000 kilometer grote Saturnusmaan ongeveer voor de helft uit ijs en voor de andere helft uit gesteente bestaat, was al langer bekend. Onduidelijk was echter hoe deze beide bestanddelen over het inwendige verdeeld waren. Uit het Cassini-onderzoek blijkt dat dit inwendige een 'sorbet' van ijs en gesteente is, die waarschijnlijk nooit erg warm is geweest. Alleen de buitenste 500 kilometer van Titan bestaat vrijwel geheel uit ijs.

Dit betekent dat de vorming van deze maan vrij traag moet zijn verlopen — in de loop van ruwweg een miljoen jaar. Bij een sneller vormingsproces zou het inwendige zo heet zijn geworden, dat het ijs tijdelijk was gesmolten en al het gesteente naar de kern van het hemellichaam was gezakt.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Titan reageert traag op seizoenswisseling
Lees ook: Saturnusmaan Titan lijkt meer en meer op de Aarde
Lees ook: Gigantische tropische storm op saturnusmaan Titan
Lees ook: Titan bevat meer koolwaterstoffen dan de Aarde
Lees ook: Titan achter de ringen
Lees ook: Had de Aarde een Titan-achtig verleden?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.