Nieuws

'Zwervende' sterrenhopen

Geplaatst op 12-08-2010 om 14u47 door Bert Carrein - 1605 keer gelezen
Nieuws

Zuid-Koreaanse sterrenkundigen hebben het bestaan aangetoond van bolvormige sterrenhopen die tussen sterrenstelsels rondzwerven. Dat blijkt uit nauwkeurige analyse van opnamen van de zogeheten Virgocluster, een verzameling van duizenden sterrenstelsels op een afstand van 50 tot 60 miljoen lichtjaar.

Tot op een afstand van 5 miljoen lichtjaar van het centrum van de Virgocluster zijn bolhopen te vinden. Dat er in de uitgestrekte lege ruimte tussen de sterrenstelsels bolvormige sterrenhopen rondzwerven, werd al tientallen jaren vermoed. Maar het was tot nog toe niet gelukt om deze betrekkelijk kleine objecten op zulke grote afstanden te sporen.

Een bolvormige sterrenhoop is een verzameling van enkele honderdduizenden sterren, ruwweg een miljoen keer zo weinig als in bijvoorbeeld ons Melkwegstelsel. Tussen de sterrenstelsels van de Virgocluster zijn nu ongeveer 1500 rondzwervende bolvormige sterrenhopen ontdekt. Volgens de onderzoekers zullen het er in werkelijkheid nog zeven of acht keer zo veel zijn.

Het lijkt aannemelijk dat deze sterrenhopen de restanten zijn van dwergstelsels die in de loop van de tijd door grotere sterrenstelsels zijn opgeslokt.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jonge sterrenhoop komt maar niet tot rust
Lees ook: Bolhopen minder ver ontwikkeld dan gedacht
Lees ook: Dwergstelsels in de Coma Cluster
Lees ook: Geboortegolf in onregelmatig dwergstelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.