Nieuws

Eris: Massiever dan Pluto

Geplaatst op 01-08-2010 om 11u02 door Bert Carrein - 5887 keer gelezen
Nieuws

Eris, een dwergplaneet die op dit moment op ongeveer tweemaal de afstand van Pluto in een baan rond de Zon draait, werd onlangs gewogen en blijkt zo'n 27% massiever te zijn dan Pluto. Zijn massa werd berekend door te meten hoelang het maantje Dysnomia er over doet om één baantje rondom Eris te voltooien.

Opnamen gemaakt vanaf de grond met de Keck telescoop gecombineerd met reeds bestaande afbeeldingen gemaakt met de Hubble Ruimtetelescoop tonen, dat Dysnomia een bijna cirkelvormige baan heeft met een omlooptijd van ongeveer 16 dagen. Infrarood opnamen van Eris — vorig jaar nog aangeduid als 2003 UB313 — hadden eerder al aangetoond dat zijn diameter groter is dan die van Pluto.

Het baanvlak van dwergplaneet Eris ligt ruim buiten het vlak van de planeten in het Zonnestelsel. De onderstaande tekening geeft weer hoe een wetenschapskunstenaar zich Eris en Dysnomia voorstelt, in hun verre baan rond de Zon. Er zijn op dit moment geen ruimtemissies gepland naar Eris, hoewel de New Horizons ruimtesonde, die op weg is naar Pluto, kortgeleden Jupiter is gepasseerd.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Thierry Lombry

Bron: http://www.apod.nl