Nieuws

Markarian's ogen

Geplaatst op 27-07-2010 om 20u02 door Bert Carrein - 5724 keer gelezen
Nieuws

Over het hart van de Virgo Cluster van Melkwegstelsels hangt een ketting van melkwegstelsels die bekend staat als Markarian's Ketting. Prominent in Markarian's Ketting zijn deze twee in gravitationele wisselwerking verkerende melkwegstelsels, NGC 4438 (links) en NGC 4435 — tesamen ook bekend als De Ogen.

Op een afstand van ongeveer 50 miljoen lichtjaar lijken de twee stelsels zich circa 100.000 lichtjaar van elkaar vandaan te bevinden in deze scherpe close-up, maar ze zijn elkaar waarschijnlijk in hun kosmische verleden tot minder dan zo'n 16.000 lichtjaar genaderd. Zwaartekrachts getijdekrachten tijdens die nauwe ontmoeting hebben sterren, gas, en stof uit hun oorspronkelijke banen gerukt.

De massievere NGC 4438 was in staat om veel van het tijdens de botsing losgeslagen materiaal te behouden, terwijl materie van de kleinere NGC 4435 makkelijker verloren werd. De opmerkelijk diepe opname van dit dichtbevolkte gebied van het Heelal toont tevens vele verderweg gelegen achtergrondstelsels.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Ken Crawford (Rancho Del Sol Observatorium)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sterke zwaartekrachtwerking tussen M33 en Andromeda
Lees ook: Kleine, donkere stelsels in onze omgeving opgespoord
Lees ook: M101, Het Molenstelsel
Lees ook: Vreemde botsing van stelsels
Lees ook: Melkwegstelsel van opzij: NGC 5866
Lees ook: Sterrenstelsel steelt gas van een ander

Bekijk alle berichten uit deze categorie.