Nieuws

Het 'sneeuwt' op Enceladus

Geplaatst op 30-08-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 2144 keer gelezen
Nieuws

Enkele jaren geleden werd op beelden van de ruimtesonde Cassini ontdekt dat er in het zuidpoolgebied van Enceladus verbluffend actieve geisers bestaan. De deeltjes die deze geisers uitstoten, belanden in een van de ringen van Saturnus, en worden pas op de lange duur weer door Enceladus opgeveegd.

Maar volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut voor Kernfysica in Heidelberg verlaten sommige ijsdeeltjes Enceladus niet: ze veroorzaken lichte sneeuwval in de omgeving. De snelheden waarmee ijsdeeltjes door Enceladus worden uitgestoten vertonen namelijk grote variaties.

Slechts twee groepen deeltjes kunnen daarbij aan de betrekkelijk zwakke zwaartekrachtsaantrekking van de Saturnusmaan ontsnappen. Dat betreft alle deeltjes met snelheden van meer dan 750 kilometer per uur en kleine, tragere deeltjes die door het magnetische veld van Saturnus worden meegesleurd.

De overige ijsdeeltjes die geisers uitstoten vallen terug naar het oppervlak van Enceladus. Een dik pak sneeuw geeft dat niet: het gaat om slechts een halve millimeter per jaar.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Wat gebeurt er met Saturnusmaan Enceladus?
Lees ook: Verse tijgerstrepen op Saturnusmaan Enceladus
Lees ook: Meer en meer kans dat Saturnusmaan Enceladus leven herbergt
Lees ook: Enceladus best bewoonbare wereld na de Aarde?
Lees ook: Opstijgend ijs verjongt oppervlak Saturnusmaan Enceladus
Lees ook: Geisers op saturnusmaan Enceladus ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.