Nieuws

Twee bijzondere 'vrije' quasars

Geplaatst op 26-07-2010 om 16u00 door Bert Carrein - 1999 keer gelezen
Nieuws

Een internationaal team van sterrenkundigen heeft met de infraroodsatelliet Spitzer twee bijzondere quasars ontdekt. Anders dan bijna al hun soortgenoten zijn de beide verre objecten vrij van stof. Quasars zijn de heldere kernen van jonge sterrenstelsels, waar het in de begintijd van het heelal van wemelde.

In zo'n kern schuilt een honderden miljoenen zonsmassa's zwaar zwart gat dat omgeven is door een schijf van zeer hete materie. Die zogeheten accretieschijf is op zijn beurt weer gehuld in een duizend maal omvangrijkere gordel van heet stof. Omdat de allerverste quasars doorgaans dezelfde eigenschappen vertonen als de nabijere, bestond het vermoeden dat tegen de tijd dat quasars een waarneembare lichtkracht hadden ontwikkeld, hun omgeving al rijk was aan stof.

De recente ontdekking lijkt die hypothese echter te ontkrachten: de beide stofarme quasars zijn blijkbaar ontstaan in de begintijd van het heelal, toen er nog überhaupt geen stof was. Een andere aanwijzing dat de beide quasars zich nog in een vroeg ontwikkelingsstadium bevinden, is dat zij een betrekkelijk licht uitgevallen zwart gat hebben.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: LOFAR netwerk laat gedetailleerde opname van quasar zien
Lees ook: Mogelijk door jet geblazen schillen rond microquasar
Lees ook: Tijd Tunnel
Lees ook: Simulatie van een accretieschijf
Lees ook: Quasar maakt eigen sterrenstelsel
Lees ook: Kaart van sterrenhemel toont gamma-straling

Bekijk alle berichten uit deze categorie.