Nieuws

Dwergstelsels in de Coma Cluster

Geplaatst op 12-08-2010 om 11u14 door Bert Carrein - 2252 keer gelezen
Nieuws

Op afbeeldingen in zichtbaar licht kan men meer dan duizend melkwegstelsels vinden binnen een volume met een diameter van ongeveer 20 miljoen lichtjaar in de rijke Coma Cluster van Melkwegstelsels. Maar infrarode opnamen van de Coma Cluster werden onlangs gebruikt om nog eens duizenden toe te voegen aan deze stelseltelling in de vorm van tot nog toe onontdekte dwergstelsels.

Deze composietafbeelding combineert infrarode beeldgegevens van de Spitzer Ruimtetelescoop (rood en groen) met beeldgegevens in zichtbaar licht van de Sloan Digital Sky Survey (blauw) en toont het centrale deel van de cluster. Het meer dan 1° wijde beeldveld wordt gedomineerd door twee reusachtige elliptische stelsels in blauw.

Niettemin kan men vele van de kleine groene vlekjes (zie ook de ingelaste uitvergroting) identificeren als dwergstelsels, ruwweg vergelijkbaar met de Kleine Magelhaanse Wolk. Men denkt dat dwergstelsels het eerst vormden, en zo de bouwblokken leverden voor grotere melkwegstelsels. De veel bestudeerde, vriendelijke Coma Cluster bevindt zich 320 miljoen lichtjaar van ons vandaan.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Leigh Jenkins, Ann Hornschemeier (Goddard Space Flight Center) et al.,
JPL-Caltech, SDSS, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jonge sterrenhoop komt maar niet tot rust
Lees ook: Geboortegolf in onregelmatig dwergstelsel
Lees ook: Bolhopen minder ver ontwikkeld dan gedacht
Lees ook: 'Zwervende' sterrenhopen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.