Nieuws

Jupiter, Vesta en de Melkweg

Geplaatst op 15-07-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 5869 keer gelezen
Nieuws

In dit prachtige hemellandschap, waargenomen vanuit Stagecoach (Colorado, VS), hangt de gasreus Jupiter tesamen met de sterren en kosmische stofwolken van De Melkweg in de vroege ochtenduren boven de zuidelijke horizon. Jupiter het helderste object nabij het midden van de afbeelding, die afgelopen donderdag werd vastgelegd.

Net als de adembenemende Melkweg is Jupiter moeilijk over het hoofd te zien, maar een nauwkeurige inspectie van het uitzicht onthult eveneens de hoofdgordel-planetoïde Vesta. Van alle planetoïden is Vesta de helderste, en op dit moment nét helder genoeg om met het blote oog zichtbaar te zijn vanaf plaatsen met een zeer donkere, transparante nachthemel.

Vesta (net zoals Jupiter) lijkt op deze foto relatief helder, omdat hij zich toen nabij oppositie bevond — letterlijk tegenover de Zon aan de hemel van planeet Aarde, en in zijn omloopbaan rond de Zon nabij het dichtste punt tot de Aarde. In het geval van Vesta, biedt deze oppositie de beste waarneemkansen in vele jaren. Het jaar 2007 viel ook samen met de 200e verjaardag van de ontdekking van de planetoïde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Jimmy Westlake (Colorado Mountain College)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Een mooie Trifidnevel
Lees ook: Sterrenwolken boven Arizona
Lees ook: Z in de nachthemel staat voor Mars
Lees ook: Blauwe Maan
Lees ook: De planeet Venus net na zonsondergang
Lees ook: Maan en morgenster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.