Nieuws

Helder spiraalstelsel M81 door de ogen van Hubble

Geplaatst op 29-08-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 8256 keer gelezen
Nieuws

In deze spectaculaire nieuwe afbeelding van het nabije spiraalstelsel M 81, gemaakt met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop, kan men individuele sterren onderscheiden. Deze prestatie is vergelijkbaar met die van Edwin Hubble, wiens historische opnamen met de Mt.Wilson 100-inch Hooker Telescoop in de jaren '20 het naburige melkwegstelsel M 31 oplosten in sterren.

Edwin Hubble was in staat om individuele Cepheïde variabele sterren te gebruiken om aan te tonen dat M 31 geen nabije rondwervelende gaswolk was, maar een heel melkwegstelsel zoals onze eigen Melkweg. De bovenstaande afbeelding in zichtbaar licht, gemaakt met behulp van de Hubble Ruimtetelescoop, wordt gebruikt tesamen met opnamen gemaakt in het ultraviolet door GALEX, het infrarood door Spitzer, en röntgenstraling door Chandra om te bestuderen hoe sterren geboren werden en stierven over de hele geschiedenis van M 81.

Licht van M 81 doet er zo'n 12 miljoen jaar over om ons te bereiken. M 81 is met een verrekijker zichtbaar in de richting van het sterrenbeeld Ursa Maior (Grote Beer), ten noordwesten van het Steelpannetje.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, ESA, en het Hubble Heritage Team (STScI / AURA)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Reuzenstelsel met superzwaar zwart gat ontdekt
Lees ook: Spiraalstelsel NGC 2841
Lees ook: Waarom hebben sterrenstelsels een egaal uiterlijk?
Lees ook: NGC 6240: Botsende melkwegstelsels
Lees ook: Drie melkwegstelsels in Draco
Lees ook: De Hercules cluster van melkwegstelsels

Bekijk alle berichten uit deze categorie.