Nieuws

Zee van vloeistof op Saturnusmaan Titan

Geplaatst op 02-09-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 4465 keer gelezen
Nieuws

Wat is dit uitgestrekte donkere gebied op Titan? Heel wel mogelijk een zee van vloeibare koolwaterstoffen. Het gebied werd eerder deze maand in kaart gebracht toen de Cassini ruimtesonde langs de in wolken gehulde maan van Saturnus scheerde en een deel ervan belichtte met radargolven.

Het donkere gebied in de bovenstaande afbeelding weerkaatste weinig radargolven, wat men verwacht wanneer het donkere oppervlak relatief vlak is — zoals bijvoorbeeld een vloeistof. Andere indicaties dat het enorme donkere gebied een vloeistofzee betreft zijn ondermeer de op een kustlijn lijkende topografie van de helderder gebieden, waar eilanden, zeearmen en rivierdeltas lijken voor te komen.

De ononderbroken gladheid van veel van de donkere zee zou er op kunnen wijzen, dat de zee best wel diep is. Men speculeert dat deze diepte tientallen meters zou kunnen bedragen. Een koolwaterstofzee op Titan zou bijzonder interessant zijn voor exobiologen, aangezien het een omgeving is waarin zich leven zou kunnen ontwikkelen.

In 2005 landde de Huygens sonde op Titan en zond toen de eerste afbeeldingen terug van het oppervlak.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe beelden van Titan
Lees ook: De vreemde vlek van saturnusmaan Titan
Lees ook: Meren van methaan en de seizoenscyclus op Titan
Lees ook: Ondergrondse oceaan op Titan
Lees ook: Weerbericht voor Titan
Lees ook: Saturnusmaan Titan lijkt meer en meer op de Aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.