Nieuws

Enorme kosmische uitbarsting doet Swift satelliet tiltslaan

Geplaatst op 15-07-2010 om 11u08 door Bert Carrein - 5797 keer gelezen
Nieuws

Een nooit geziene uitbarsting van röntgenstraling diep in het heelal was zelfs te veel voor een speciale satelliet om dergelijke zaken waar te nemen, zo hebben astronomen gemeld.

Het Swift-observatorium was "tijdelijk verblind" door een uitbarsting van de meest krachtige röntgenstraling die ooit ver buiten de Melkweg is ontdekt, aldus David Burrows, astronoom aan de Penn State University.

De uitbarsting was zo hevig dat de software voor data-analyse van de Swift uitviel, zei Phil Evans van de Universiteit van Leicester, die mee de software heeft ontwikkeld. "Dermate veel fotonen bombardeerden elke seconde de detector, dat hij ze niet snel genoeg kon tellen". Volgens wetenschappers heeft de röntgenstraling zowat 5 miljard jaar gereisd vooraleer op 21 juni op de Swift in te slaan.

Waarschijnlijk heeft de "onverwachte en nooit geziene" uitbarsting te maken met een gammaflits tengevolge van de explosie van een enorme ster die dan een zwart gat werd. "Deze gammaflits is veruit de meest heldere lichtbron in röntgengolflengten op kosmologische afstand", zei Burrows.

De Swift van de NASA is speciaal ontworpen om gammaflitsen te detecteren en te ontrafelen. Het zijn de meest energierijke verschijnselen in de kosmos die tot voor enkele jaren vrijwel volledig mysterieus waren maar die, onder andere dankzij Swift, al wat beter worden begrepen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Krachtige straalstroom uit zwart gat blijkt heldere röntgenbron
Lees ook: GRB 060218: Een mysterieuze kortdurende nagloed
Lees ook: Een kosmische tornado: HH 49/50
Lees ook: Oorsprong van straalstromen van blazars ontdekt
Lees ook: Magnetische velden spelen belangrijke rol bij gammaflitsen
Lees ook: Ook jets bij neutronensterren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.