Nieuws

Meer vrijkomende energie bij 'tegendraadse' zwarte gaten

Geplaatst op 31-08-2010 om 11u02 door Bert Carrein - 1860 keer gelezen
Nieuws

Superzware zwarte gaten die tegen de hen omringende materieschijf in draaien, produceren sterkere straalstromen dan meedraaiende zwarte gaten. Dat blijkt uit onderzoek door sterrenkundigen van een aantal Amerikaanse instituten. De zwarte gaten in de kernen van sterrenstelsels bevatten vele miljoenen zonsmassa's aan materie.

Het gas en stof dat zij uit hun omgeving aantrekken, verzamelt zich in eerste instantie in een schijf die rond het zwarte gat draait. Een deel van die hete materie verdwijnt echter niet in het zwarte gat, maar wordt in twee smalle bundels of jets terug de ruimte in geblazen. Elk zwart gat draait om zijn as, en dat kan in twee richtingen: met de omringende materieschijf mee of daar tegenin. Heel lang dachten sterrenkundigen dat snel roterende zwarte gaten de krachtigste jets hadden. Maar dat idee klopt niet.

Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat meedraaiende zwarte gaten zwakke of zelfs helemaal geen jets hebben en 'tegendraadse' zwarte gaten juist krachtige jets. Het verschil in 'spuitkracht' zou ontstaan doordat er bij tegendraadse zwarte gaten meer ruimte zit tussen het zwarte gat en de binnenrand van de materieschijf. In deze leegte kunnen gemakkelijker magnetische velden ontstaan, die de jets aandrijven.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: De kip of het ei: eerst zwarte gaten of eerst sterrenstelsels?
Lees ook: Zwart gat tot drie keer groter dan voordien aangenomen
Lees ook: Deeltjesversneller zeker twee maanden buiten gebruik
Lees ook: Magnetar zet theorie over zwarte gaten op haar kop
Lees ook: Stelsel met twee superzware zwarte gaten ontdekt
Lees ook: Sgr A*: Snelle sterren nabij het Melkwegcentrum

Bekijk alle berichten uit deze categorie.