Nieuws

LOFAR netwerk laat gedetailleerde opname van quasar zien

Geplaatst op 29-07-2010 om 20u00 door Bert Carrein - 2209 keer gelezen
Nieuws

Voor het eerst zijn vijf Nederlandse antennestations van de in aanbouw zijnde radiotelescoop LOFAR verbonden met drie stations in Duitsland. Het resultaat is een gedetailleerde opname van een quasar ­ de actieve kern van een ver sterrenstelsel. LOFAR bestaat uit een groot aantal antennes die laagfrequente radiostraling uit het heelal opvangen.

Uiteindelijk moeten verspreid over een groot deel van Europa antennestations komen te staan, om zo gedetailleerd mogelijke beelden van hemelobjecten te kunnen maken. Hoe groter de onderlinge afstand tussen de stations, des te beter. Maar ook met het onvoltooide LOFAR­netwerk is al veel mogelijk. Dat blijkt uit de detailrijke testopname van de quasar 3C196, die is verkregen door vijf Nederlandse antennestations te verbinden met de Duitse stations bij Bonn, Jena en München.

Zonder de Duitse inbreng laat LOFAR slechts een vage vlek zien, maar deze blijkt uit zeker vier afzonderlijke bronnen van radiostraling te bestaan. De verwachting is dat LOFAR in zijn uiteindelijke configuratie nog veel gedetailleerdere beelden zal afleveren.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (LOFAR)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onverwachte structuur in baby-quasar
Lees ook: Twee bijzondere 'vrije' quasars
Lees ook: Kaart van sterrenhemel toont gamma-straling
Lees ook: Mogelijk door jet geblazen schillen rond microquasar
Lees ook: Tijd Tunnel
Lees ook: Quasar maakt eigen sterrenstelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.