Nieuws

Prachtfoto's: hier ontstaan sterren

Geplaatst op 12-08-2010 om 14u39 door Bert Carrein - 6155 keer gelezen
Nieuws

Deze fantastische foto van NASA toont waar sterren geboren worden en groot worden. Deze galactische nevel, de NGC 2467, is een enorme gaswolk die vooral bestaat uit waterstof en allerlei stofwolken met vreemde vormen. Het gebied, waar sterren gevormd worden, is gelegen in de zuidelijke constellatie van Puppis en is op zo'n 13.000 lichtjaren van de Aarde verwijderd. Eén lichtjaar is ongeveer 9,46 biljoen kilometer.

Gigantische gaswolken met waterstof zijn ontstaansoorden voor sterren. Dat bevestigt dit beeld van NASA's Hubble-ruimtetelescoop in detail. Voedingsbodems voor sterren zoals deze NGC 2467 zijn volgens wetenschappers belangrijk om de afstand en chemische samenstelling te bepalen van andere melkwegstelsels. Sommige van die melkwegen bevatten enorme sterrenvormende gebieden zoals de NGC 2467, dat zelf tienduizenden sterren kan bevatten, terwijl andere dan weer nauwelijks productief zijn.

Jonge sterren

De heldere, blauwe stippen op de foto zijn de jonge, hete sterren, die recent gevormd werden uit stof en uit de gaswolken die de meeste waterstof bevatten. Nog veel meer jonge sterren worden verhuld door de waterstofwolken.

Volgens experten zijn de gaswolken met waterstof binnenin NGC 2467 amper een paar miljoen jaar oud. De meeste straling komt van één hete en heldere massieve ster die HD 64315 genoemd wordt. De hevige straling belicht mooi de contouren en helpt de structuur van het hele nevelgebied vorm te geven.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Originele foto's

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Magelhaanse morgenstond
Lees ook: Een diepe opname van Orion
Lees ook: LL Ori en de Orionnevel
Lees ook: Trifid pilaren en stof
Lees ook: Sterrenfabriek Messier 17
Lees ook: Hubble legt prachtfoto vast van stervormingsgebied

Bekijk alle berichten uit deze categorie.