Nieuws

Sterrenstelsels gecategoriseerd door computers

Geplaatst op 19-07-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1533 keer gelezen
Nieuws

Britse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld om computers het verschil te laten zien tussen het ene soort sterrenstelsel en het andere. De betrouwbaarheid ervan is verrassend groot. Er zijn miljarden sterrenstelsels in het heelal, in allerlei soorten en maten.

Deze stelsels kunnen ruwweg in drie categorieën worden ingedeeld: elliptische, spiraalvormige en onregelmatige. Tot nog toe worden de vele sterrenstelsels die bij de verschillende hemelinventarisaties zijn vastgelegd stuk voor stuk door mensenogen bekeken. Deels gebeurt dat door vrijwilligers, zoals in het geval van het Galaxy Zoo­project, waarbij 250.000 deelnemers inmiddels 60 miljoen sterrenstelsels naar soort hebben ingedeeld.

Op basis van de Galaxy Zoo­ classificaties hebben sterrenkundigen nu een algoritme ontwikkeld waarmee een computer sterrenstelsels kan leren sorteren. Tot nog toe haalden zulke computer­programma's geen hoog rendement. De ontwikkelaars waren dan ook blij verrast dat hun methode een score van 90 procent weet te halen.

De timing is goed, want de komende jaren zullen nieuwe opnamen van vele honderden miljoenen sterrenstelsels beschikbaar komen, die allemaal 'bekeken' moeten worden. Het doel van de vele classificaties is om een beter beeld te krijgen van het ontstaan en de evolutie van sterrenstelsels.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1300
Lees ook: Zeer verre sterrenstelsels gevonden
Lees ook: NGC 1531/2: Melkwegstelsels in interactie
Lees ook: Stelsels hebben traumatische periodes doorgemaakt
Lees ook: Melkwegstelsel NGC 3628 op zijn kant
Lees ook: Spiraalstelsel NGC 1350

Bekijk alle berichten uit deze categorie.