Nieuws

Mars' verleden gunstig voor ontstaan leven?

Geplaatst op 22-07-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1765 keer gelezen
Nieuws

Onderzoek van gesteenten op Mars door het Marswagentje Spirit wijst erop dat de omstandigheden op de planeet gunstig kunnen zijn geweest voor het ontstaan van leven. De gesteenten blijken namelijk voor een kwart uit carbonaten te bestaan ­ mineralen die in een zuur milieu zouden oplossen.

Dat betekent dat in elk geval niet al het vloeibare water dat in een grijs geleden op Mars aanwezig was een hoge zuurgraad had (Science Express, 3 juni). Het onderzoek aan de gesteenten heeft vier jaar geduurd. Niet omdat de carbonaten zo moeilijk aantoonbaar waren, maar omdat het gebruikte instrument van Spirit onder het stof zat. Hierdoor moest eerst een correctiemethode worden ontwikkeld die voor de aanwezigheid van dat stof corrigeerde.

Dat Mars miljarden jaren geleden een warm en vochtig klimaat had, blijkt onder meer uit de talrijke drooggevallen beddingen die op de planeet zijn ontdekt. Klaarblijkelijk heeft Mars ooit een veel dichtere atmosfeer van kooldioxidegas gehad, die voor een sterk broeikaseffect zorgde.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Marsrovers weer in actie
Lees ook: Spirit vindt aanwijzingen voor vroeger leven
Lees ook: Water op Mars te zoutig voor aardachtig leven
Lees ook: Marsjeep Opportunity breekt duurrecord
Lees ook: Raakt marsrover Spirit eindelijk los?
Lees ook: Slecht nieuw voor Spirit en Opportunity

Bekijk alle berichten uit deze categorie.