Nieuws

Mars' verleden gunstig voor ontstaan leven?

Geplaatst op 22-07-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1902 keer gelezen
Nieuws

Onderzoek van gesteenten op Mars door het Marswagentje Spirit wijst erop dat de omstandigheden op de planeet gunstig kunnen zijn geweest voor het ontstaan van leven. De gesteenten blijken namelijk voor een kwart uit carbonaten te bestaan ­ mineralen die in een zuur milieu zouden oplossen.

Dat betekent dat in elk geval niet al het vloeibare water dat in een grijs geleden op Mars aanwezig was een hoge zuurgraad had (Science Express, 3 juni). Het onderzoek aan de gesteenten heeft vier jaar geduurd. Niet omdat de carbonaten zo moeilijk aantoonbaar waren, maar omdat het gebruikte instrument van Spirit onder het stof zat. Hierdoor moest eerst een correctiemethode worden ontwikkeld die voor de aanwezigheid van dat stof corrigeerde.

Dat Mars miljarden jaren geleden een warm en vochtig klimaat had, blijkt onder meer uit de talrijke drooggevallen beddingen die op de planeet zijn ontdekt. Klaarblijkelijk heeft Mars ooit een veel dichtere atmosfeer van kooldioxidegas gehad, die voor een sterk broeikaseffect zorgde.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Marsjeeps worden slimmer
Lees ook: Opportunity heeft eerste tussenstop bereikt
Lees ook: Spirit en Opportunity nog steeds in actie
Lees ook: Marsjeeps doen het nog steeds
Lees ook: Marsrovers gaan weer aan het werk
Lees ook: Spirit en Opportunity onderzoeken atmosfeer van Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.