Nieuws

Had de Aarde een Titan-achtig verleden?

Geplaatst op 25-07-2010 om 20u00 door Bert Carrein - 3243 keer gelezen
Nieuws

Volgens Amerikaanse onderzoekers was de aarde drie miljard jaar geleden gehuld in een dikke organische mist die de schadelijke uv­straling van de zon tegenhield. Vanuit de ruimte gezien leek onze planeet toen waarschijnlijk veel op Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus (Science, 4 juni).

De wetenschappers denken dat de mist voornamelijk bestond uit microscopisch kleine deeltjes, opgebouwd uit methaan­ en stikstofverbindingen, die zoals de pluisjes van een populier in de aardatmosfeer rondzweefden. De deeltjes konden niet alleen de ultraviolette zonnestraling tegengehouden, maar bevorderden ook de vorming van gassen zoals ammoniak, waardoor een broeikaseffect op gang kwam dat de aarde opwarmde.

Tot nog toe werd verondersteld dat de aardatmosfeer drie miljard jaar geleden voornamelijk uit stikstofgas bestond, met kleine hoeveelheden methaan, waterstof en waterdamp. Het probleem met dat model was echter dat de aarde dan heel koud zou moeten zijn geweest: zó koud zelfs dat geen leven mogelijk was. Uit geologisch en biologisch bewijsmateriaal blijkt daarentegen dat onze planeet destijds minstens net zo warm was als nu.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Zee van vloeistof op Saturnusmaan Titan
Lees ook: Saturnusmaan Titan lijkt meer en meer op de Aarde
Lees ook: Gigantische tropische storm op saturnusmaan Titan
Lees ook: Betere inzichten in inwendige Saturnusmaan Titan
Lees ook: Titan bevat meer koolwaterstoffen dan de Aarde
Lees ook: Nog meer buitenaards methaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.