Nieuws

Had de Aarde een Titan-achtig verleden?

Geplaatst op 25-07-2010 om 20u00 door Bert Carrein - 3469 keer gelezen
Nieuws

Volgens Amerikaanse onderzoekers was de aarde drie miljard jaar geleden gehuld in een dikke organische mist die de schadelijke uv­straling van de zon tegenhield. Vanuit de ruimte gezien leek onze planeet toen waarschijnlijk veel op Titan, de grootste maan van de planeet Saturnus (Science, 4 juni).

De wetenschappers denken dat de mist voornamelijk bestond uit microscopisch kleine deeltjes, opgebouwd uit methaan­ en stikstofverbindingen, die zoals de pluisjes van een populier in de aardatmosfeer rondzweefden. De deeltjes konden niet alleen de ultraviolette zonnestraling tegengehouden, maar bevorderden ook de vorming van gassen zoals ammoniak, waardoor een broeikaseffect op gang kwam dat de aarde opwarmde.

Tot nog toe werd verondersteld dat de aardatmosfeer drie miljard jaar geleden voornamelijk uit stikstofgas bestond, met kleine hoeveelheden methaan, waterstof en waterdamp. Het probleem met dat model was echter dat de aarde dan heel koud zou moeten zijn geweest: zó koud zelfs dat geen leven mogelijk was. Uit geologisch en biologisch bewijsmateriaal blijkt daarentegen dat onze planeet destijds minstens net zo warm was als nu.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Leven op op saturnusmaan Titan niet mogelijk?
Lees ook: Om zijn as wentelende Titan in het infrarood
Lees ook: Ondergrondse oceaan op Titan
Lees ook: Gigantische tropische storm op saturnusmaan Titan
Lees ook: Titan reageert traag op seizoenswisseling
Lees ook: Meren van methaan en de seizoenscyclus op Titan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.