Nieuws

Leidse astronoom Spinozapremie-winnaar

Geplaatst op 02-08-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1500 keer gelezen
Nieuws

De Leidse sterrenkundige prof. dr. M. (Marijn) Franx is één van de vier Spinoza­premiewinnaars die NWO vandaag bekendmaakte. Franx is hoogleraar astronomie aan de Leidse Sterrewacht en onderzoekt de vorming en evolutie van sterrenstelsels.

De Spinozapremie is onderscheiding in de wetenschap. Iedere laureaat ontvangt een subsidie van tweeënhalf miljoen euro. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) kent de Spinozapremie jaarlijks toe aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute (internationale) top behoren. Het is de vierde keer dat een Nederlandse astronoom de Spinozapremie krijgt. Marijn Franx bedrijft 'archeologie' van de kosmos.

Hij bestudeert sterrenstelsels op grote afstand. Het licht van deze sterrenstelsels is zo lang onderweg geweest, dat het laat zien hoe deze stelsels eruitzagen op veel jongere leeftijd. Op die manier kan Franx bestuderen hoe sterrenstelsels en het heelal veranderen in de loop der tijd. Het licht van de verste sterrenstelsels heeft er 13 miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken, zodat astronomen melkwegstelsels kunnen zien uit de periode dat het heelal minder dan 1 miljard jaar oud was.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sterrenkunde in de Benelux
Lees ook: Hackers kraken website van de CERN
Lees ook: Microben in gewichtloosheid
Lees ook: Het internationale jaar van de sterrenkunde!
Lees ook: Arthur C. Clarke overleden
Lees ook: Internationaal jaar van de Sterrenkunde: Galilean Nights

Bekijk alle berichten uit deze categorie.