Nieuws

Tektonische aanwijzingen op Mars

Geplaatst op 29-06-2007 om 16u49 door Bert Carrein - 2603 keer gelezen
Nieuws

De hoge-resolutie camera Stereo aan boord van de Mars Express heeft foto's genomen van de "Aeolis Mensae" regio. Dit gebied, bekend omdat het zeer sterk is aangetast door wind-erosie, bevindt zich op een tektonisch overgangsgebied, gekenmerkt door de sterk ingesneden valleien.

De foto's waarbij de omgeving door de Zon vanaf het westen wordt verlicht hebben een resolutie van ongeveer 13 meter per pixel. De regio - gefotografeerd op 26 en 29 maart - is gelokaliseerd op 6° zuiderbreedte en 145° oosterlengte.

De transformatie van het terrein, wat dichtbij het vulkanisch gebied 'Elysium' ligt, wordt gekenmerkt door een overgangszone of de zogenoemde 'globale dichotomiegrens' die het zuiders gebergte splitst van de noordse laagvlakten.

Aeolis Mensae is gelokaliseerd op de grens tussen het zuiders gebergte en de noordse laagvlakten: de overgangszone. Dit gebied, afgebeeld op onderstaande foto (klik op de foto voor de grote versie waarbij 1 pixel overeenstemt met 13 meter) is een deel van het zuiders gebergte en het overgangsgebied. Tussen de vlaktes en de hoogtes is er een verschil van zo'n 3000 meter. Wat hiervan de oorzaak is, is nog altijd niet gekend.

De 2500 meter diepe valleien zijn ingesneden in de hoogvlaktes. Hoewel de oorsprong hiervan niet gekend is, zouden ontstaan zijn bij ijsprocessen, een conclusie genomen door het gelijkaardig voorkomen op Aarde: gletsjers. Maar gezien de omstandigheden bij deze valleien op Mars - vooral dat de verlengingen loodrecht zijn - is deze verklaring niet geschikt. Het is mogelijk dat de oorzaak eerder bij winderosie ligt.

Omdat deze valleien dichtbij de overgangszone liggen, denken wetenschappers dat ze misschien ontstaan zijn door hoofdzakelijk tektonische activiteit.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.physorg.com/news102251832.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: MSL uitgesteld, Phobos-Grunt gaat wel door
Lees ook: Mensen op Mars tegen 2037
Lees ook: Gedetailleerde foto van marsmaan Phobos
Lees ook: Een vreemd tweekleurig rotsblok op Mars
Lees ook: Europese Mars Conferentie voor het eerst in België
Lees ook: Mensen op Mars (deel 1)

Bekijk alle berichten uit deze categorie.