Nieuws

Bewegingen van exoplaneet voor het eerst gevolgd

Geplaatst op 04-09-2010 om 11u01 door Bert Carrein - 2576 keer gelezen
Nieuws

Voor het eerst zijn sterrenkundigen erin geslaagd om de beweging van een planeet bij een andere ster te volgen, terwijl deze van de ene kant van zijn moederster naar de andere bewoog. De planeet heeft de kleinste baan van alle tot nog toe rechtstreeks waargenomen exoplaneten: zijn afstand tot de ster is vergelijkbaar met die van Saturnus tot de zon.

De planeet draait om Bèta Pictoris, een ster die pas twaalf miljoen jaar oud is en 75% zwaarder dan onze zon. Bèta Pictoris is een van de bekendste voorbeelden van een ster met omringende stofschijf. In 2003 werd een zwakke lichtbron in deze schijf gezien, maar toen kon nog niet helemaal worden uitgesloten dat het een achtergrondster betrof. Op nieuwe opnamen uit 2008 en het voorjaar van 2009 was de bron echter verdwenen.

En op de meest recente waarnemingen, uit het najaar van 2009, is het object aan de andere kant van de schijf zien: klaarblijkelijk ging het een tijdje schuil achter de ster of is het (onzichtbaar door de sterrengloed) vóór de ster langs bewogen. Dit bewijst dat de zwakke lichtbron inderdaad een planeet is die om Bèta Pictoris draait. De planeet is ongeveer negen keer zo zwaar als de planeet Jupiter en moet ­ gezien de jonge leeftijd van zijn moederster ­ in recordtempo zijn ontstaan.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kleine exoplaneet blijkt nog kleiner dan eerst gedacht
Lees ook: Planetenjager Kepler gelanceerd!
Lees ook: Exoplaneet onder de loep
Lees ook: Eerste hot Neptunus ontdekt met transitmethode
Lees ook: Planetenjager vindt maar liefst 32 nieuwe exoplaneten!
Lees ook: Exoplaneet overleeft nadagen ster

Bekijk alle berichten uit deze categorie.