Voor het eerst zijn sterrenkundigen erin geslaagd om de beweging van een planeet bij een andere ster te volgen, terwijl deze van de ene kant van zijn moederster naar de andere bewoog. De planeet heeft de kleinste baan van alle tot nog toe rechtstreeks waargenomen exoplaneten: zijn afstand tot de ster is vergelijkbaar met die van Saturnus tot de zon.
De planeet draait om Bèta Pictoris, een ster die pas twaalf miljoen jaar oud is en 75% zwaarder dan onze zon. Bèta Pictoris is een van de bekendste voorbeelden van een ster met omringende stofschijf. In 2003 werd een zwakke lichtbron in deze schijf gezien, maar toen kon nog niet helemaal worden uitgesloten dat het een achtergrondster betrof. Op nieuwe opnamen uit 2008 en het voorjaar van 2009 was de bron echter verdwenen.
En op de meest recente waarnemingen, uit het najaar van 2009, is het object aan de andere kant van de schijf zien: klaarblijkelijk ging het een tijdje schuil achter de ster of is het (onzichtbaar door de sterrengloed) vóór de ster langs bewogen. Dit bewijst dat de zwakke lichtbron inderdaad een planeet is die om Bèta Pictoris draait. De planeet is ongeveer negen keer zo zwaar als de planeet Jupiter en moet gezien de jonge leeftijd van zijn moederster in recordtempo zijn ontstaan.
Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)
Lees ook: Planeten rond dubbelsterren
Lees ook: Vondst exoplaneten roept vragen op over ontstaan planeten
Lees ook: Eerste echte foto van planeet buiten ons zonnestelsel
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt
Lees ook: Vorming van aardse planeten in Plejaden
Lees ook: Nieuwe ontdekking van exoplaneten
Voortaan kun je alle nieuwsberichten van desterren.net ook volgen op Twitter en Facebook!
Dit engelstalig magazine is een echte aanrader voor de ware astronomie-liefhebber!
Bestellen of meer info »