Nieuws

Meeste kometen niet in het zonnestelsel ontstaan?

Geplaatst op 09-09-2010 om 11u02 door Bert Carrein - 3380 keer gelezen
Nieuws

Misschien wel negen van de tien beroemde kometen, zoals Halley en Hale­Bopp, zijn mogelijk immigranten van andere sterren. Dat concludeert een internationaal team van sterrenkundigen uit nieuwe computersimulaties (Science Express, 10 juni). De computersimulaties laten zien dat de zon vroeg in haar bestaan kleine ijsachtige objecten van naburige sterren kan hebben ingevangen.

Daarbij wordt ervan uitgegaan dat de zon, zoals eigenlijk alle sterren, is geboren in een stervormingsgebied waarin honderden sterren tegelijk ontstonden. Tussen deze sterren zou een levendige uitwisseling van zogeheten planete­ simalen hebben plaatsgebonden ­ bouwmateriaal uit de materieschijf rond een ster dat door de zwaartekrachtswerking van een al gevormde planeet de ruimte in is geslingerd. Door deze uitwisseling ontstond rond elk van de sterren een uitgestrekte wolk van kometen.

Het bewijs voor dit scenario wordt geleverd door de eigenschappen van de uitgestrekte kometenwolk die onze zon omhult. Lang is aangenomen dat het materiaal van deze zogeheten Oortwolk een overblijfsel is van de vorming van ons eigen planetenstelsel. Maar gedetailleerde modelberekeningen laten zien, dat de Oortwolk in dat geval veel minder rijk aan kometen zou moeten zijn dan nu het geval lijkt.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Komeet Lulin te zien aan de avondhemel
Lees ook: Moederschip Stardust in stand-by
Lees ook: Op zoek naar rotatiesnelheden van kometen
Lees ook: Drie melkwegstelsels en een komeet
Lees ook: Komende weken McNaught aan de ochtendhemel
Lees ook: Komeet Holmes werpt materiaal af

Bekijk alle berichten uit deze categorie.