Nieuws

Gedetailleerde waarnemingen van planetenstelsels in wording

Geplaatst op 18-07-2010 om 16u00 door Bert Carrein - 1795 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen uit de VS en Duitsland hebben voor het eerst gedetailleerde waarnemingen kunnen doen van een aantal planetenstelsels in wording. Daarbij hebben zij gebruik gemaakt van een speciaal voor dit doel ontwikkeld instrument van de grote Keck­ telescopen op Hawaï. Met dat instrument, ASTRA geheten, is het kolkende gas en stof rond vijftien jonge sterren waargenomen.

Dat gas en stof stroomt deels nog naar de ster, terwijl de rest een materieschijf rond de ster vormt waaruit later planeten kunnen ontstaan. Bij het onderzoek met ASTRA is specifiek gekeken naar wat zich afspeelt bij de overgang tussen de ster en de omringende schijf. Daarbij zijn bij verschillende sterren aanwijzingen gevonden dat het toestromende gas via magnetische veldlijnen met hoge snelheid naar de polen van de ster wordt geleid en daardoor zeer hoge temperaturen bereikt.

De onderzochte sterren zijn naar astronomische begrippen heel jong: waarschijnlijk pas een paar miljoen jaar. In de hen omringende schijven zijn nog geen planeten ontstaan: dat gaat nog zeker enkele jaren duren.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw planetenstelsel ontdekt
Lees ook: Planeet even groot als zijn ster
Lees ook: Planetenstelsel als het onze ontdekt
Lees ook: Aardachtige planeten rond recent waargenomen ster?
Lees ook: Moleculaire schijf rond dubbelster ontdekt
Lees ook: Zijn aardachtige planeten normaal?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.