Nieuws

Zes nieuwe exoplaneten ontdekt door CoRoT

Geplaatst op 28-07-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1785 keer gelezen
Nieuws

Met de Franse satelliet CoRoT zijn zes nieuwe planeten bij andere sterren ontdekt. Een van die 'exoplaneten', CoRoT­11b, is tweemaal zo zwaar als Jupiter en draait om een ster die een rotatietijd van slechts twee dagen heeft. Het is voor het eerst dat een planeet bij zo'n snel ronddraaiende ster is waargenomen.

Om planeten bij andere sterren te ontdekken, houdt de CoRoT­satelliet de helderheden van een groot aantal sterren in de gaten. Als een ster een regelmatige, kleine helderheidsafname vertoont, kan dat erop wijzen dat er een planeet om de ster draait die, vanaf de aarde gezien, bij elke omloop voor zijn moederster langs beweegt. De afgelopen jaren hebben sterrenkundigen met diverse technieken meer dan 450 exoplaneten ontdekt.

Het voordeel van de CoRoT­methode is dat uit de helderheidsdipjes die de ster vertoont onmiddellijk de grootte van de planeet kan worden afgeleid. Wel moet elke potentiële planeetontdekking met telescopen op aarde worden geverifieerd, omdat regelmatige variaties in de helderheid van een ster ook andere oorzaken kunnen hebben. Met de zes nieuwe ontdekkingen komt het totaal van CoRoT, die eind 2006 werd gelanceerd, op vijftien.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Drie superaardes rond 1 ster in Melkweg
Lees ook: Vorming van aardse planeten in Plejaden
Lees ook: COROT ontdekt kleinste exoplaneet ooit met hard oppervlak
Lees ook: Staan we op het punt om aardachtige exoplaneten te ontdekken?
Lees ook: "De vondst van een 'tweede aarde' is nabij"
Lees ook: Kepler ontdekt 41 exoplaneten

Bekijk alle berichten uit deze categorie.