Nieuws

Mars 3,5 miljard jaar geleden voor een derde onder water

Geplaatst op 01-12-2010 om 10u05 door Bert Carrein - 4032 keer gelezen
Nieuws

3,5 miljard jaar geleden stond de planeet Mars voor ruim een derde onder water. Althans, dat beweren onderzoekers van de Universiteit van Colorado. Behalve een oceaan, die een groot deel van het noordelijk halfrond besloeg, zou er ook een waterkringloop zijn geweest, zoals die nu ook op aarde bestaat Dat bericht Nature Geoscience.

De wetenschappers komen tot hun conclusie na een omvangrijk onderzoek van tientallen drooggevallen rivierdelta's op Mars. Deze riviermondingen liggen allemaal op dezelfde hoogte, wat erop wijst dat de voormalige rivieren ofwel direct op de oceaan uitkwamen ofwel op grote meren die langs de rand van de oceaan lagen. Gezien de omvang van het rivierenstelsel dat bij de oceaan uitkwam, moet er destijds veel neerslag zijn gevallen.

De afgelopen tientallen jaren is wel vaker gesuggereerd dat er ooit een oceaan was op Mars. Maar dit onderzoek is het eerste waarbij gegevens van verschillende Ameri­ kaanse en Europese Marsmissies op zo'n grote schaal zijn gecombineerd. Onduidelijk is nog waar al dat Marswater ­ naar schatting 124 miljoen kubieke meter ­ is gebleven.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Curiosity schiet laserstralen af op Mars
Lees ook: Vloeibaar water op Mars?
Lees ook: Valles Marineris: De Grand Canyon van Mars
Lees ook: Zes vrijwilligers simuleren 105 dagen reis naar Mars
Lees ook: ESA slankt Europese Exomars-missie af
Lees ook: Curiosity maakt eerste ritje op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.