Nieuws

Inzichten in samenstelling heelal onjuist?

Geplaatst op 29-07-2010 om 11u01 door Bert Carrein - 3863 keer gelezen
Nieuws

Nieuw onderzoek door sterrenkundigen van de Universiteit van Durham wijst erop dat de bestaande inzichten over de samenstelling van het heelal wellicht onjuist zijn. Volgens de onderzoekers bevatten belangrijke meet­ resultaten die het bestaan van donkere materie en donkere energie aantonen een ernstige fout.

De samenstelling van het heelal wordt onder meer afgeleid uit metingen van de kosmische achtergrondstraling ­ het overblijfsel van de straling die vrijkwam bij de oerknal. De kosmische achtergrondstraling wordt sinds 2001 nauwkeurig in kaart gebracht met de WMAP­satelliet en daarbij is vastgesteld dat de verdeling over de hemel niet gelijkmatig is: de straling vertoont een patroon van koelere en warmere vlekken die ruwweg tweemaal zo groot zijn als de volle maan.

Deze 'rimpelingen' in de kosmische achtergrondstraling kunnen direct in verband worden gebracht met de samenstelling van het heelal. Daaruit volgt dat het heelal voor 4 procent uit normale materie bestaat, voor 22 procent uit donkere (onzichtbare) materie en voor 74% uit zogeheten donkere energie. Volgens de Britse sterrenkundigen, die overigens bekendstaan als critici van het standaardmodel van het heelal, zit er echter een fundamentele fout in de manier waarop de WMAP­metingen zijn verwerkt.

Deze fout zou ertoe leiden dat de rimpelingen in de kosmische achtergrond­ straling veel groter lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Mogelijk zijn de rimpelingen zelfs zo veel kleiner, dat er helemaal geen donkere materie of energie nodig is om ze te verklaren. Concurrerende verklaringen, die op basis van de WMAP­resultaten waren afgeschreven, zouden daarmee in ere hersteld zijn.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (NU)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spitzer ontrafeld stervormingsgebied in M17
Lees ook: Astronomenteam kijkt verder dan ooit terug in de tijd
Lees ook: Hubble toont 12 jaar kosmische geschiedenis
Lees ook: Hoe ziet het nabije heelal eruit?
Lees ook: Het kosmische skelet van het heelal bestaat al veel langer
Lees ook: Verste cluster van stelsels gevonden

Bekijk alle berichten uit deze categorie.