Nieuws

Robonaut 2

Geplaatst op 18-07-2010 om 20u44 door - 4100 keer gelezen
Nieuws

Bijna 200 mensen uit 15 verschillende landen hebben het International Space Station (ISS) al bezocht, en tot hiertoe bestond de bemanning van het ruimtestation altijd uit mensen. Maar niet meer voor lang.

Robonaut 2, een robot van de laatste generatie die gebouwd is om de astronauten te helpen, maakt deel uit van de missie STS-133 van de space shuttle Discovery, die vermoedelijk op 1 november zal worden gelanceerd richting ruimtestation. Het zal de eerste humanoïde robot in de ruimte zijn, en hoewel de robot als primair doel heeft om ingenieurs te leren hoe lenig dergelijke robotten zich in de ruimte gedragen, hoopt men via verbeteringen en upgrades dat Robonaut 2 op een dag ook wetenschappelijk werk kan verrichten. Zelfs mee op uitstap gaan tijdens een ruimtewandeling behoort tot de mogelijkheden.

R2, zoals de robot wordt genoemd, zal worden gelanceerd in een module die ook levensmiddelen en onderdelen voor het ruimtestation bevat. De module zal permanent aan het ruimtestation gekoppeld worden. Waarschijnlijk zal de robot enkele maanden na zijn aankomst worden uitgepakt, en zal hij aanvankelijk in een laboratorium verblijven om getest te worden. Nadien zullen de toepassingen van R2 worden uitgebreid, waardoor R2 ook kan worden ingezet in andere compartimenten van het ruimtestation. De hoop is dat de robot zich vlug thuis voelt in het ruimtestation, want er zijn geen plannen om R2 terug naar de aarde te sturen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: www.nasa.gov

Gerelateerde berichten

Lees ook: Jules Verne gelanceerd naar ISS
Lees ook: Endeavour naar ISS gelanceerd
Lees ook: Sojoez koppelt zich vast aan ISS
Lees ook: Robot voor ISS geassembleerd
Lees ook: Astronauten moeten herstellingswerken uitvoeren
Lees ook: Ruimtewandeling Whitson en Malensjenko afgelopen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.