Nieuws

Potentieel gevaarlijke asteroïde in 2182

Geplaatst op 30-07-2010 om 15u39 door Bert Carrein - 3743 keer gelezen
Nieuws

Een gigantische asteroïde die op weg is naar de Aarde zou wel eens enorme verwoestingen kunnen aanrichten. Dat beweren verscheidene ruimtewetenschappers. Een internationaal team van experten, met ook NASA-waarnemers, waarschuwt voor de ruimtesteen van liefst 560 meter breed.

Als de asteroïde zou inslaan op de Aarde, zou hij een krater van enkele kilometers breed maken en zou het een stad van de grootte van Londen helemaal kunnen verwoesten. Dood en vernieling zouden ons deel zijn, honderden kilometers in alle richtingen.

Het goede nieuws voor de huidige generatie Aardbewoners: als de ruimtesteen de Aarde ooit raakt, zal het ongeveer in het jaar 2182 zijn. U en ik zijn dan al tot stof en as weergekeerd. Wetenschappers hebben dus nog 172 jaren de tijd om uit te pluizen hoe ze met het gevaar moeten omgaan.

De asteroïde werd ontdekt in 1999 en kreeg de naam 1999 RQ36 mee. Wetenschappers toen spraken van een "mogelijk gevaarlijke asteroïde" uit de Apollogroep, omdat zijn baan dicht bij de Aarde komt. Maar toen werd het risico toch lager ingeschat dan vandaag.

Wetenschappers uit Spanje, Italië en van de NASA hebben met computermodellen de baan van de asteroïde herberekend, met meer precisie. Ze publiceerden de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Icarus.

Let wel: de kans op een inslag op de Aarde blijft 1 op 1.000, maar naar ruimtenormen is dat voldoende om de bedreiging heel serieus te nemen. Volgens kraterexpert dr. Emily Baldwin zou de inslag van de 1999 RQ36 een krater van minder dan tien kilometer veroorzaken met een diepte van 500 meter. Voor een stad zou dat desastreus zijn.

"Een hard contact met de oceaan zou een tsunami teweegbrengen die hele kustdorpen van de kaart kan vegen", zegt Baldwin. "Het zou niets zijn in vergelijking met de impact van de asteroïde die 65 miljoen jaar geleden de dinosaurussen van de aardbodem vaagde, maar je wil toch ook niet echt op het inslagpunt staan."

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Asteroïde scheert over enkele weken rakelings langs de Aarde
Lees ook: Grootste inslagbekken op Aarde ontdekt?
Lees ook: Dino's stierven uit door stof
Lees ook: Onderzoek naar deels in aardatmosfeer opgebrande planetoïde
Lees ook: Asteroïde mist Aarde nipt
Lees ook: Rusland wil asteroïde Apophis van koers afbrengen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.