Nieuws

Magnetische zonnestorm kan ons vandaag bereiken

Geplaatst op 03-08-2010 om 10u05 door Bert Carrein - 7046 keer gelezen
Nieuws

De Aarde kan vanaf vandaag geraakt worden door een zonnestorm, na grote explosies van de zon gedurende het voorbije weekend. Dat zeggen ruimtewetenschappers tegenover New Scientist.

De activiteit werd het voorbije weekend door verschillende satellieten waargenomen, waaronder de nieuwe Solar Dynamics Observatory van de Nasa. Die registreerde schokgolven die vanuit de zon recht richting Aarde de ruimte werden ingestuurd, meldt New Scientist.

Poollicht

Volgens experts kan deze golf vanaf vandaag onze planeet bereiken, en daar het natuurlijke magnetische schild rondom de Aarde verstoren. Naar verwachting zal dit mooie vertoningen van het poollicht tot gevolg hebben, maar er zijn ook minder fraaie gevolgen mogelijk. Wetenschappers hebben er al voor gewaarschuwd dat een grote zonne-eruptie funest kan zijn voor satellieten en wereldwijd communicatienetwerken kan verstoren.

Volgens Nasa kan een zware 'ruimtestorm' zelfs tot stroompannes leiden, al is het erg onwaarschijnlijk dat de storm die ons vandaag bereikt zo zwaar is. Eerder dit jaar stelden ruimtespecialisten dat ze een sterke stijging van magnetische energie verwachten eens de zon uit een 'diepe sluimering' ontwaakt, ergens rond 2013.

"Wonderbaarlijk vuurwerk"

In hoeverre de jongste uitbarsting een invloed kan hebben op onze communicatiesystemen, is onduidelijk. Maar dat ze uitzonderlijk is, staat vast. "De zon stak een wonderbaarlijk vuurwerk af", zegt de Britse experte Lucie Green van het Mullard Space Science Laboratory in Surrey. "Dit was een zeer zeldzame gebeurtenis: twee bijna gelijktijdige uitbarstingen op verschillende locaties werden richting de Aarde gelanceerd. Zulke uitbarstingen komen voor als enorme magnetische structuren in de zonne-atmosfeer hun stabiliteit verliezen en niet langer worden vastgehouden door de zwaartekracht van de zon. Vergelijk het met een gespannen veer die ineens wordt losgelaten."

"Beide uitbarstingen lijken onze kant uit te komen, maar ze kunnen aan verschillende snelheden reizen", vervolgt Green. "De kans is groot dat we er grote en langdurige effecten van zullen zien, zoals het noorderlicht."

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Groene en zwarte poollichten boven Noorwegen
Lees ook: Poollicht vertoont polarisatie
Lees ook: Aurora in de verte
Lees ook: Sterrenwacht waarschuwt voor extreem ruimteweer
Lees ook: Kans op poollicht
Lees ook: Nieuwe inzichten in poollichtuitbarstingen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.