Nieuws

Twee ruimtewandelingen ter vervanging ammoniakpomp

Geplaatst op 12-08-2010 om 11u14 door Bert Carrein - 2215 keer gelezen
Nieuws

Twee Amerikaanse astronauten van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn aan de tweede van drie ruimtewandelingen begonnen ter vervanging van een defecte ammoniakpomp voor een van de twee koelingsystemen van de spacemeccano, zo heeft de NASA meegedeeld.

Doug Wheelock en Tracy Caldwell Dyson begonnen om 14.27 uur Belgische tijd aan het in principe zes uren durende uitje. Zaterdag was het duo er tijdens een uitstapje van acht uur - ongewoon lang - niet in geslaagd de eind juli in panne gevallen pomp weg te nemen, laat staan te vervangen door een reserve van 350 kilo die 10 meter verder gestockeerd is. Er waren moeilijkheden bij het loskoppelen van de leidingen en er lekte ammoniak.

Waar aanvankelijk twee ruimtewandelingen voor de gecompliceerde klus waren voorzien, zijn het er nu drie. De derde zal ten vroegste zondag doorgaan. Het uitvallen van één van de twee koelingsystemen bracht volgens de NASA de zeskoppige bemanning niet in gevaar. Wel diende een reeks niet-vitale systemen van het ISS uitgeschakeld te worden.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sojoez komt deze namiddag aan bij ISS
Lees ook: Levensduur van ruimtestation ISS wordt verlengd tot 2020
Lees ook: Astronauten bezig aan ruimtewandeling
Lees ook: Sojoez succesvol aan ISS gekoppeld
Lees ook: Mensenrechtenverdrag weldra in de ruimte
Lees ook: Atlantis gekoppeld met ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.