Nieuws

Eerste meervoudig planetenstelsel met transitmethode ontdekt

Geplaatst op 26-08-2010 om 20u30 door Stefan De Decker - 3144 keer gelezen
Nieuws

NASA's Kepler missie heeft het eerste planetenstelsel ontdekt met 2 planeten die voor hun ster passeren vanaf de aarde gezien (een transit). Er zijn al vele planetenstelsels ontdekt met meerdere planeten, maar niet d.m.v. transits.

De ster in kwestie heeft de naam Kepler-9 meegekregen, het is een zonachtige ster op een afstand van 2000 lichtjaar. De afstanden van de planeten tot hun ster kan berekend worden aan de hand van de tijd tussen de opeenvolgende transits.

Bijkomende observaties met de grote Keck telescoop hebben uitgewezen dat de 2 nieuwe exoplaneten massa’s hebben van iets minder dan Saturnus. Kepler-9b draait in 19 dagen om haar ster, Kepler-9c in 38 dagen.
Er is dus een duidelijke resonantie van 1 op 2 in de omlooptijden van de planeten.

Beide planeten bevinden zich in een baan dicht bij hun zon. Ter vergelijking: Mercurius, in ons zonnestelsel de dichtste planeet bij de zon, heeft een omlooptijd van 88 dagen. De transitmethode is vooral geschikt om planeten in een kleine baan te ontdekken, dus het is niet verwonderlijk dat de meerderheid van de planeten die ontdekt zijn met deze methode een korte omlooptijd hebben.

Er zijn kleine variaties in de tijd tussen de transits wat wijst op zwaartekrachtinteractie tussen beide planeten. Bovendien kan dankzij deze variaties de massa's van de planeten preciezer bepaald worden. Kepler-9b heeft een massa van 25% van Jupiter (of 80 aardemassa's) en Kepler-9c weegt 17% zoveel als Jupiter (54 aardemassa's).

In de data over Kepler-9 zou volgens de onderzoekers nog een derde veel kleinere planeet zijn verscholen. Deze planeet zou ongeveer anderhalve keer de diameter van de aarde hebben en in een erg korte baan van 1.6 dagen om haar moederster draaien. Bijkomende observaties zijn evenwel nog nodig om het bestaan van deze superaarde te bevestigen.

Het totaal aantal ontdekte exoplaneten komt nu op 490.

Bron: nasa.gov

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gedetailleerde waarnemingen van planetenstelsels in wording
Lees ook: De verre toekomst van ons eigen zonnestelsel, ergens anders
Lees ook: Vorming planetenstelsel onderzocht
Lees ook: Exoplaneet draait in omgekeerde richting
Lees ook: Planeet even groot als zijn ster
Lees ook: Rijkste planetaire stelsel ooit ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.