Nieuws

Vijf instrumenten voor ExoMars in 2016 geselecteerd

Geplaatst op 01-12-2010 om 10u05 door Bert Carrein - 2852 keer gelezen
Nieuws

Het Europese ruimteagentschap ESA en zijn Amerikaanse tegenhanger NASA hebben vijf wetenschappelijke instrumenten geselecteerd voor hun eerste gezamenlijke missie naar de planeet Mars. Bij deze missie, die ExoMars Trace Gas Orbiter heet en voor 2016 op het programma staat, zal onder meer de chemische samenstelling van de Marsatmosfeer worden bestudeerd.

Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het gas methaan, dat op het bestaan van leven kan wijzen. De ExoMars Trace Gas Orbiter is de eerste in een reeks Europees­Amerikaanse missies, die er uiteindelijk toe moet leiden dat er een bodemmonster van Mars naar de aarde wordt gebracht. Ter voorbereiding van die doelstelling zal de ExoMars Trace Gas Orbiter een kleine landingsmodule naar het Marsoppervlak laten afdalen.

De volgende ExoMars­missie, die voor 2018 gepland staat, zal bestaan uit twee mobiele Marslanders: een Europese en een Amerikaanse. De ene zal boormonsters nemen, de andere verzamelt bodemmonsters voor een latere terugkeer­ missie naar de aarde.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA en Microsoft openen interactieve site rond Mars
Lees ook: Curiosity schiet laserstralen af op Mars
Lees ook: Atmosfeer wordt warmer door stofstorm
Lees ook: Water op Mars
Lees ook: Duizenden nieuwe, prachtige marsfoto's vrijgegeven
Lees ook: Vloeibaar water op Mars?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.