Nieuws

B.USOC: Een interface tussen hemel en Aarde

Geplaatst op 29-09-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1966 keer gelezen
Nieuws

Het Belgian User Support and Operation Centre (B.USOC) werd in 1997 opgericht en is een heuse interface tussen onderzoekers op de grond en satellieten en ruimtetuigen in de ruimte.

Eenmaal een laboratorium of observatorium in een baan om de aarde draait moet het zijn missie volbrengen volgens criteria en noden van onderzoekers op de grond. Het B.USOC zorgt voor technische ondersteuning van gebruikers en operaties in de ruimte. Het werd opgericht door het Federaal Wetenschapsbeleid met als doel in België de deelname van onderzoekers aan de exploitatie van het internationaal ruimtestation ISS te vergemakkelijken. Toen was er zelfs nog geen sprake van de twee ruimtemissies - OdISSea in 2002 en OasISS in 2009 - van de Belgische ESA-astronaut Frank De Winne aan boord van het ISS.

Volgens een overeenkomst tussen het Belgisch Wetenschapsbeleid en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) zijn de activiteiten van het B.USOC ondergebracht bij de wetenschappelijke en operationele diensten van het BIRA. Een ploeg ingenieurs onder leiding van Didier Moreau staat in voor de realisatie van drie belangrijke doelstellingen:

* Het B.USOC levert onderzoekers de meest volledige informatie over de mogelijkheden van ruimteonderzoek, vliegkansen voor experimenten naar de ruimte en de beschikbaarheid van technologie voor de verschillende voorziene missies. Al deze informatie is te raadplegen in een databank.

* Het staat ook in voor technische en operationele ondersteuning van experimenten die via het ESA-programma Prodex door het Federaal Wetenschapsbeleid worden gefinancierd. Deze ondersteuning omvat alle mogelijke domeinen van het ruimteonderzoek: microzwaartekracht, aardobservatie, onderzoek van de zon, technologische innovatie... Op die manier zorgt het B.USOC voor een link met de industriële partners die wetenschappelijke apparatuur ontwikkelen. Het helpt wetenschappers bij de uitwerking van technische dossiers en het ontwerp en de uitwerking van kwalificatietests. Het B.USOC is ook het contactpunt met het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) van de ESA in Noordwijk (Nederland) bij de technologische opvolging van bepaalde experimenten. Het werkt ook samen met het bedrijf Spacebel als wetenschappelijk missiecentrum voor de Franse microsatelliet Picard voor de waarneming van de zon (veranderingen in de vorm van de zonneschijf, onderzoek van het inwendige van de zon via helioseismologie en metingen van de gevolgen van de zonneactiviteit op het klimaat van de aarde). Picard werd op 15 juni laatstleden gelanceerd vanaf de Russische basis Dombarovski.

* Het B.USOC coördineert eveneens de telescience operaties zowel bij de voorbereiding van ruimtemissies als bij het verloop van experimenten of waarnemingen in de ruimte. Heel vaak worden de laboratoria van onderzoekers door het B.USOC voorzien van de daarvoor nodige infrastructuur met de nodige ondersteuning en opvolging van het B.USOC. Het B.USOC is verder ook van de partij bij het opstellen en het versturen van commando's naar de experimenten in de ruimte, archivering en de verwerking en verspreiding van data. Het heeft zijn efficiëntie bewezen bij een grote verscheidenheid aan experimenten tijdens de twee ruimtemissies die Frank De Winne aan boord van het internationaal ruimtestation ISS uitvoerde: OdISSea in november 2002 en OasISS van mei tot november 2009.

Sinds 2002 heeft het B.USOC een heel actieve rol gespeeld ten dienste van de Europese onderzoekers en ingenieurs. Vanuit de controlezaal van het B.USOC werden of worden 37 experimenten live opgevolgd tijdens zes internationale ruimtemissies: OdISSea (23 experimenten), STS 107 (1), Cervantes (5), PromISS III en IV, Columbus (4 experimenten, namelijk SOLSPEC, SOVIM, SOL-ACES en PCDF), OasISS (2 experimenten, namelijk LES 2 en LES 3). Met de tijdens deze experimenten opgedane knowhow is het B.USOC één van de operationele centra met de langste continue staat van dienst bij de opvolging van experimenten aan boord van het ISS, dat boven onze hoofden in een baan om de aarde draait.

Het centrum is overigens één van negen USOC's, die de gebruikersinfrastructuur vormen van het ISS in Europa. Het is één van de best uitgeruste wat betreft de grootte en de efficiëntie van het operatorenteam, de kwaliteit van de systemen (die regelmatig geüpdatet worden) en de infrastructuur (zoals controlezalen, labo's en gegevenscentra).

Met de toegenomen mogelijkheden voor de operationele exploitatie van het ISS het afgelopen decennium, de deelname van Belgische onderzoekers aan wetenschappelijke satellietprogramma's en de ontwikkeling van specifieke missies met de PROBA-microsatellieten, ziet het ernaar uit dat het B.USOC zijn sleutelrol als interface nog zal verstevigen. Daarvoor kan het steunen op een bekwaam team en krachtige apparatuur voor het verzamelen en archiveren van gegevens.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: India op zoek naar astronauten
Lees ook: Frank de Winne gaat opnieuw de ruimte in
Lees ook: Benelux inwoners kunnen vanaf 2009 naar de ruimte
Lees ook: Zelfstandige robots om het zonnestelsel in kaart te brengen?
Lees ook: NASA lanceert OSTM/Jason-2
Lees ook: ESA en Roscosmos bouwen samen bemand ruimtetuig

Bekijk alle berichten uit deze categorie.