Nieuws

Vreemde, pulserende poollichten op Saturnus

Geplaatst op 13-09-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 2534 keer gelezen
Nieuws

De spookachtige, ultraviolette poollichten in de atmosfeer van de planeet Saturnus blijken te pulseren. Bovendien loopt het komen en gaan van de gloed in de pas met de radiostraling die de planeet uitzendt. Wetenschappers vroegen zich al jaren af waar de langzame variaties in die radiopulsen vandaan komen. Net als andere planeten met een magnetisch veld zendt Saturnus vanuit zijn poolstreken radiostraling de ruimte in.

Deze radiostraling pulseert met een periode van bijna elf uur, wat ook ongeveer de rotatietijd van de planeet is. Daarom is lang gedacht dat er een verband was tussen die twee. Maar de periode van de radiopulsen bleek te variëren ­ iets wat je van de draaiing van Saturnus niet kunt zeggen. Poollichten ontstaan als geladen deeltjes uit de ruimte door het magnetische veld van een planeet naar zijn polen worden geleid, waar zij in botsing komen met moleculen in de atmosfeer.

Dat daarbij radiostraling ontstaat was bekend, maar tot nog toe waren geen variaties waargenomen in het poollicht van Saturnus. Na een nauwgezette analyse van opnamen die gemaakt zijn met de Hubble­ ruimtetelescoop is daar nu verandering in gekomen: radiostraling en poollicht blijken dezelfde variaties te vertonen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Saturnusmaantjes hebben een rare vorm
Lees ook: In de schaduw van Saturnus
Lees ook: Saturnussikkel gefotografeert door Cassini
Lees ook: Afmetingen van deeltjes in ringen van Saturnus
Lees ook: Zware storm op Saturnus
Lees ook: De langst levende onweersbui in het zonnestelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.