Nieuws

Inwendige van de Aarde verschilt met dat van Mars en Vesta

Geplaatst op 30-06-2007 om 16u33 door Bert Carrein - 3589 keer gelezen
Nieuws

Uit vergelijkend onderzoek van gesteentemonsters van de aarde en meteorieten afkomstig van de planetoïde Vesta en de planeet Mars kan indirect worden afgeleid dat het inwendige van de aarde een heel andere ontstaansgeschiedenis heeft dan die van de beide andere hemellichamen, die net als de aarde een metaalkern hebben. Vastgesteld is namelijk dat gesteenten van de aarde meer zware siliciumisotopen bevatten dan de onderzochte meteorieten.

De meest waarschijnlijke verklaring is dat er op aarde een schifting in het silicium heeft plaatsgevonden, doordat een deel ervan is opgelost in de metaalkern van onze planeet. En dat zou in overeenstemming zijn met een theorie uit 1952, die stelt dat de kern van de aarde te licht is om geheel uit ijzer te bestaan, en een zeker percentage lichtere elementen moet bevatten.

Volgens de onderzoekers is zo'n vermenging van silicium en ijzer echter alleen mogelijk als de vorming van de aardkern onder veel hogere druk en temperatuur heeft plaatsgevonden dan die van bijvoorbeeld Mars. Het is denkbaar dat de relatief grote massa van de aarde hier debet aan is. Overigens is ook vastgesteld dat de siliciumisotopen op de aarde en de maan in dezelfde verhoudingen voorkomen, wat erop duidt dat de materie van deze beide hemellichamen in een vroeg stadium van hun ontwikkeling vermengd is.

Bron: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Bruine dwerg aan de rand van ons zonnestelsel?
Lees ook: Raadselachtig stofspoor ontdekt in planetoïdengordel
Lees ook: Botsing van de binnenplaneten in het zonnestelsel?
Lees ook: Belgisch-Japanse expeditie zoekt meteorieten op Zuidpool
Lees ook: "Ons zonnestelsel wordt als een rat door slang ongeslokt"
Lees ook: Nieuwe inzichten in ontstaan zonnestelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.