Nieuws

Pulsar ontdekt met gewone huiscomputer

Geplaatst op 08-09-2010 om 11u00 door Bert Carrein - 1481 keer gelezen
Nieuws

Drie amateurwetenschappers uit de VS en Duitsland hebben met hun eigen thuiscomputer een nieuwe neutronster ontdekt, die nog verstopt zat in signalen uit het heelal. Zulke neutronensterren, of pulsars, worden gevormd als zware sterren aan het einde van hun leven ontploffen. Net als 250.000 andere vrijwilligers uit 192 landen stellen deze drie amateurwetenschappers iedere dag hun thuis- of werkcomputer beschikbaar voor sterrenkundige zoektochten met het project Einstein@Home. Dit internationale project maakt het voor iedereen mogelijk nieuwe sterren te ontdekken.

Dr. Jason Hessels en Dr. Joeri van Leeuwen van ASTRON voeren, met een internationaal team van astronomen, een zoektocht naar zulke neutronensterren uit met de Arecibo radio telescoop in de Verenigde Staten. Deze zoektocht wordt door de honderd duizenden thuiscomputers geanalyseerd. Met de Westerbork Synthese Radio Telescoop van ASTRON werd de nieuw ontdekte ster daarna precies gelokaliseerd. Dit is de eerste sterrenkundige ontdekking die gedaan is door computer vrijwilligers. Een publicatie hierover is op 12 augustus verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Science Express.

De neutronenster, PSR J2007+2722 genaamd, tolt 41 keer per seconde rond. De meeste snel draaiende neutronensterren worden vergezeld van een tweede ster, die de snelle draaiing van de neutronenster veroorzaakt. De net ontdekte pulsar is echter alleen. Dat maakt de ster extra interessant: waarschijnlijk is de andere ster weggelanceerd.

Via Milwaukee (VS) en Hannover (Duitsland) worden de signalen die de telescoop opvangt over honderdduizenden vrijwilligers verdeeld. Prof. Bruce Allen, leider van het Einstein@Home project, zegt: "Dit laat zien dat het voor iedereen mogelijk is nieuwe onderdelen van ons heelal te ontdekken. Ik hoop dat hierdoor meer mensen mee zullen helpen verdere geheimen uit deze gegevens te halen."

Dr. Joeri van Leeuwen (ASTRON) was betrokken bij de totstandkoming van de Arecibo waarnemingen, en bij het ontwikkelen van de denkprocessen om de pulsar signalen uit de gegevens te halen: "Het is fantastisch om te zien dat duizenden thuiscomputers samen meer rekenkracht leveren dan de krachtigste supercomputers die we kennen, en dat we daar nieuwe exotische sterren mee ontdekken."

Dr. Jason Hessels (ASTRON) gebruikte de Westerbork telescoop om de positie van de ontdekte ster precies te bepalen: "We hopen deze pulsar te gebruiken om meer te weten te komen over de vorming van zulke supersnel draaiende sterren."

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Razendsnelle pulsar zwaarder dan onze Zon
Lees ook: Chandra maakt opname van pulsar B1509
Lees ook: Krab composiet
Lees ook: Vreemd object bij pulsar ontdekt
Lees ook: Planeten wegen met behulp van pulsars
Lees ook: Energierijke gammastraling uit bolhoop waargenomen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.