Nieuws

Ambitieuze Europese ruimtemissie Goce gered

Geplaatst op 11-09-2010 om 11u05 door Bert Carrein - 1446 keer gelezen
Nieuws

De ambitieuze Europese ruimtemissie Goce is weer op de sporen gezet nadat een ernstige communicatiepanne was opgetreden, zo heeft het Europese Ruimtevaartbureau ESA vandaag bekendgemaakt. Het betreft een 350 miljoen euro kostende missie.

De Goce is op 17 maart vorig jaar met een Russische Rockot-draagraket van op de Russische basis Plessetsk de ruimte ingebracht om met een nooit geziene precisie onderzoek te doen naar het zwaartekrachtveld van onze planeet.

Omwille van panne met de hoofdcomputer moest de vluchtleiding in februari de satelliet laten overschakelen op het reservecomputersysteem voor het doorsturen van data naar de grond. Dit liet het op 8 juli ook afweten. Er bleek iets aan de hand te zijn met de communicatie tussen de processormodule en de telemetriemodules van de hoofdcomputer.

Het probleem raakte sneller dan verwacht opgelost, door de 'vloer' onder de computers met zeven graden te verhogen. Ingenieurs werken ook plannen uit om in de toekomst soortgelijke problemen op te lossen. Ondanks alles heeft de missie al twee derde van de verhoopte data opgeleverd, zegt ESA dat hoopt de missie veel langer dan de geplande levensduur (2011) te kunnen voortzetten.

Thales Alenia Space Etca in Charleroi was betrokken bij de ontwikkeling van het pronkstuk van de Goce, de uit zes sensoren bestaande gradiometer-accelerometer. Het satellietvolgstation in het Belgisch-Luxemburgse Redu volgt mee het in de juiste baan brengen van de 1,1 ton wegende satelliet.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Lancering 'ijssatelliet' CryoSat-2 uitgesteld
Lees ook: Dubbele satellietlancering zet België in de kijker
Lees ook: Waalse satelliet OUFTI-1 klaar voor lancering in 2011
Lees ook: Spionagesatelliet dreigt op Aarde te crashen
Lees ook: Definitief einde van FUSE-satelliet
Lees ook: Amerikaanse aardobservatiesatelliet gelanceerd

Bekijk alle berichten uit deze categorie.