Nieuws

China lanceert vrijdag mogelijk tweede maansonde

Geplaatst op 29-09-2010 om 08u00 door Bert Carrein - 1234 keer gelezen
Nieuws

China zit in de laatste lanceervoorbereidingen voor zijn tweede Maansonde. De start van de Chang'e-2 kan al vrijdag plaatsvinden, meldt de krant China Daily.

Op de basis Xichang in de zuidwestelijke provincie Sichuan vinden de laatste tests voorafgaand aan lancering plaats. De meteo is gunstig voor het einde van de week, aldus de krant. Indien de lancering wel degelijk vrijdag plaatsvindt, is dat 61 jaar nadat Mao Zedong op het Tienanmenplein in Peking de Volksrepubliek China uitriep.

De Chang'e-2 zal sneller vliegen dan zijn voorganger en zijn doel eerder bereiken, zo is eerder gemeld. Met name zal de Chang'e-2 er vijf dagen over doen tegen 13 dagen 14 uur en 19 minuten voor de Chang'e-1, toen goed voor een reis van 2,06 miljoen km. De Chang'e-2 moet door middel van proeven de lancering in 2013 van een onbemande raket naar de natuurlijke satelliet voorbereiden, alvorens Peking omstreeks 2020 een eerste taikonaut naar de Maan zal sturen. De tweede Maansonde zal 100 km dichter tot het Maanoppervlak vliegen en een hogeresolutiecamera meevoeren.

China lanceerde op 24 oktober 2007 zijn eerste Maansonde. De missie eindigde op 1 maart 2009.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: China stuurt drie taikonauten de ruimte in
Lees ook: China wil een leger in de ruimte bouwen
Lees ook: Voor het eerst 15 vrouwelijke Chinese taikonauten
Lees ook: China wil ruimtelabo
Lees ook: China vervroegt eerste lancering naar de Maan
Lees ook: Gevechtspiloot wordt eerste Chinese ruimtewandelaar

Bekijk alle berichten uit deze categorie.